我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,求助解答 ( 70 ) - AMD 強勢

1001 回覆
13 Like 9 Dislike
2年幾前砒咗部機
近排開機制好似壞壞哋
想問下5年保障包唔包的 同埋包啲乜的
尋日有wtsapp揾你哋
大半年前買左某個組合
而家似乎壞左os個ssd

你地有d咩免費/付費跟進/代搵保養/升級優惠option ?
可以直接搵左我客服先
大半年前 仲起我免費檢查範圍內
壞ssd 都唔會等太耐
不過ssd 入面既資料 你預冇左
如果想stable diffusion,應該點揀個test d選項

同埋佢4k反而話正 個網真唔真架

Intel Core i5-12400F and NVIDIA GeForce RTX 4070 will work great together on 3840 × 2160 pixels screen resolution for Graphic Card Intense Tasks.

While running graphic card intense tasks, processor Intel Core i5-12400F will be utilized 83.2% and graphic card NVIDIA GeForce RTX 4070 will be utilized 77.7% .

Bottleneck calculation for
Intel Core i5-12400F and NVIDIA GeForce RTX 4070
with screen resolution of 3840 × 2160 (4K UHD-1 (2160p)) pixels
for Graphic Card Intense Tasks
0%
唔好意思各位.今日客服比較忙.累積左幾日message.回覆可能需要多少少時間
個網唔係講AI, 係打機
4k frame rate低d, cpu要求咪低d
AI我唔太熟但應該第一係睇VRAM夠唔夠, 然後睇佢快唔快
stable diffusion好似係gen嘅圖越高resolution要嘅VRAM越高
悠二巴,早排揾完你維修,今次終於揾你砌機求list
budget 20k,ssd 想要4TB,想上4090D,希望係白色機
另外想問3k-4k budget有無好moon介紹?
Hi ,悠二 8000左右可以點砌?用嚟打機,主mon 2k,副mon 1080p,機箱size 最好同呢個差唔多,CX200M RGB ELITE,唔好太大,要有wifi
應該未咁快
手痕想升級吓部機
係唔係等15代煙條會好啲?
主要畫3d圖唔打機
家陣部機咁可以點換?
AMD Ryzen 7 3700X

asus x570 tuf gaming plus

ADATA XPG SPECTRIX D50 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHZ C16 RGB

Gigabyte AORUS NVMe Gen4 SSD 1TB

MSI GeForce RTX4090 GAMING X

MSI MEG Ai1300P 1300W 80 Plus Platinum Fully-Modular ATX 3.0 PCI-E 5.0
如果唔換平台咪5950x

一係等AMD 9000系9950x
但老實講你部機要run幾多野?
3D圖用咩程式?blender?定係講緊autocad?
聽講家陣煙條好過amd
主要run blender同chitubox,之後有閒錢會訂埋zbrush
家陣blender開耐啲三四個鐘左右feel到少少lag
Chitubox成日死app
Intel 13/14代唔撚掂
俾人狂屌
黎緊會出個高階版本4070 ti super組合.用7800X 3D
順便問下如果想keep個火牛同顯示卡,
最細可以有咩機箱可以選擇?
全部組合已更新.有部份同價升級左
等緊
唔明 咩電源post

另外 我冇能力操作任何post
可以
不過加返多少少風扇
更新左 新7600 三件套裝 用 msi
用個個
想問 電腦長期唔熄有冇問題
因為主機開機一時work 一時唔work 但底板rgb係著燈 所以係通電的 就係唔知點解有時開機 冇反應

之前硬件po都請教過各位巴打
有啲話散熱 潮濕問題 有啲話係開機掣感應不良
所以我想大膽地想長期唔熄佢 但唔知負唔負荷到

細過用啲廠機打CSO keep住每日打超過6-8個鐘
好快就燒底板/火牛 壞顯卡
(情況係郁滑鼠鍵盤 畫面都冇反應 熄機都熄唔到)
所以好驚而家又壞嘢
Hello悠二,想你幫幫手睇吓條list,麻煩哂你

個人環境:
1. 2k 144Hz Mon*2, 平時一個mon打機, 另一個mon打直放開youtube, twitch, discord+一大堆chrome tabs
2. 會玩嚟緊嘅Mon Hunt同GTA6,平時都係玩文明6/
3. 畫質開到中/高就ok, 唔追求極致, 最緊要順
4. Budget~$10000,$12000係最大上限

1 x (預訂) [震撼年度優惠]AMD Ryzen 5 7600 Tray + MSI B650M Gaming Plus WIFI + Acer Acer Predator PALLAS II DDR5 2x16GB 6400Mhz C32 (下星期到貨)
價錢:$2,899

1 x [7月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,129

1 x ASUS Dual GeForce RTX™ 4070 SUPER OC Edition EVO 12GB GDDR6X
價錢:$4,999

1 x [7月優惠]Gigabyte UD750GM 750W 80 Plus Gold Fully-Modular (砌機加購價)
價錢:$499

1 x SilverStone Precision Series PS15B Tempered Glass Micro-ATX
價錢:$288

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $9,894
https://www.faroll.com/customize#MjIyMSw1MDcyLDc2ODMsODE1Nyw4MTg0
(預訂) [震撼年度優惠]AMD Ryzen 5 7600 Tray + MSI B650M Gaming Plus WIFI + Acer Acer Predator PALLAS II DDR5 2x16GB 6400Mhz C32 (下星期到貨)
價錢:$2,899

想請問下條ram 有無黑色,或者可唔可以轉Ram ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞