聯合國大會大比數支持承認巴勒斯坦 以色列以自備小型碎紙機即場碎聯合國憲章

263 回覆
228 Like 13 Dislike
其中一部份原因就係想送班猶太佬
巴勒斯坦有,不等於加沙有

自從哈馬斯在2007年奪權以來,加沙的基督徒喪失宗教自由,並活在暴力迫害的恐懼之中。在哈馬斯掌權前,加沙大約有3,500名基督徒居住,現今只剩1,000多人。2007年,加沙的最後一家基督教書室被炮彈襲擊兩次,店主是一位虔誠的基督徒,曾在書室舉辦不同宗教教育活動,後來被伊斯蘭極端分子擄去、折磨,最終被殺。

在哈馬斯的統治下,近年有兩宗基督徒因宗教信仰被殺的案件及五宗綁架案。2020年,由巴勒斯坦政策與調查研究中心(Palestinian Center for Policy and Survey Research)進行的一項調查顯示,70%居住在加沙的巴勒斯坦基督徒表示曾遇到穆斯林跟他們說「注定要到地獄被焚燒」。此外,25%的基督徒稱曾因宗教原因的遭受暴力對待,並有基督徒感到不被歡迎。這些數據只保守估計了基督徒在哈馬斯激進伊斯蘭統治下所面臨的恐懼程度。

哈馬斯還試圖限制穆斯林與巴勒斯坦基督徒之間的互動,進一步將他們隔離。2020年,一份從哈馬斯宗教事務部(Ministry of Religious Affairs)外洩的文件中揭露了他們打擊人們慶祝聖誕,以及限制基督徒和穆斯林之間會面的計劃。

哈馬斯遵循聖戰的意識形態來執行事務,他們的暴力鬥爭針對所有叛教者,包括猶太人、基督徒和溫和派穆斯林。

原文出處: https://www.krt.com.hk/post/28258/%E6%AF%94%E8%BC%83%E4%BB%A5%E8%89%B2%E5%88%97%E8%88%87%E5%8A%A0%E6%B2%99%E7%9A%84%E5%9F%BA%E7%9D%A3%E5%BE%92/
國度復興報
以色列唔驚 仲有時事台手腳撐
或者靠美國反民主用否決權否決大多數意見
聯合國同國際聯盟一樣命運
天主教都信耶和華聖父咩,以為淨係有聖母聖子
181號決議先叫建國
貝爾福宣言係比佢地建立national home 唔係建國
大人
你與其叫人睇書
不如講下你點睇

其實上面果位個講法都好正常
因為聯合國真係判咗部分俾以色列
其實以色列立國前夠有猶太人一直住喺果度(同繼續回流買多啲地)

邊個先係侵略者要睇你用咩時間去劃條線
名就要,規則就唔守
以狗真係垃圾黎
咩一開始分你塊餅呀

鄂圖曼帝國>英國殖民地>聯合國決議分地

巴勒斯坦幾時立過國

根本從來都冇巴勒斯坦國,果班只係住係巴勒斯坦既阿拉伯人,同樣當年巴勒斯坦地區一樣有猶太人住(血統上兩者直程係同種,係宗教唔同咁解),最後咪聯合國分左最大忽地比阿拉伯人

仲要西奈沙漠果堆根本係廢地黎住唔到人,猶太人先分得果少少仲咁唔知足想滅人國,最後挑人幾次機輸晒d地怪得邊個,以色列根本係正義之師黎每次都出師有名

你將以色列同巴勒斯坦換成中國同香港就知成件事幾唔合理
如果冇立過國,同宗同種,曾經同住一個地域,就可以構成無視在地居民去立國嘅絕對理由,咁你等於講香港人過去廿年都係捉蟲入屎忽
至於聯合國決定呢啲野,不嬲都係主要成員國話事,當年聯合國將香港從殖民地獨立名單中剔除,喺你眼中應該都係回歸中國嘅好機會,係咪
有咩唔合理先
殖民地一係就投票獨立好似印度咁,一係就比本護照人好似澳門咁,一係就交返比聯合國搞

聯合國將香港從殖民地名單剔出,英國佬係應該要比香港人全部BC,就好似葡萄牙要比澳門人葡萄牙護照
只不過最後英國佬玩野比BNO香港人當人狗咁撚姐,見你班香港人全單照收泛民又咁想建設民主中國咪當你受囉,而事實上香港護照個code 都係寫住中國冇得你唔認wo過去廿年香港人先開始訓醒根本就遲晒啦

當年以巴分治咪幫晒兩邊立國,一邊猶太國,一邊阿拉伯國,仲要阿拉伯國果邊拎最大份既靚地,猶太國果邊大部份都係西奈沙漠根本唔住得人

阿拉伯人當年佔67%,猶太人佔33%,我睇唔出點樣無視當地居民wo,定係佔33%人口既猶太人就唔係人,阿拉伯人先係人定係你想好似班阿拉伯人咁講from the river to the sea 先公平
先唔講你強制建國呢件事本身就錯,自古以來從來都唔係理由
以色列幾十年打壓巴勒斯坦,殺左幾多人,再拎埋大部份土地,社會資源歸零,巴勒斯坦人生存空間不斷收窄,呢樣係事實
以色列同巴勒斯坦我都去過,仲因為做野住左幾個月,我好清楚自己見到乜野

呢個世界唔係非黑即白,巴勒斯坦人近年做左無數仆街野係事實,但以色列慢性滅絕巴勒斯坦都係事實
喺加沙立國本身呢件事就係錯,無論之後有幾多無辜平民俾哈馬斯殺死都唔會改變呢個事實,只會係另一個悲劇cover另一個悲劇
我舉中國香港呢個例子就係想講,你用百年前歷史去說服今日嘅人根本毫無意思,因為雙方都只睇到自己利益
對我黎講,所有國家民族宗教呢啲都係弱智遊戲,但人本身就離唔開呢啲弱智遊戲
只要一日搵唔到一個方案去制度化咁平息恩怨,繼續搵受害者都係冇意思,因為接近一個世紀後,大家同時係加害者同時係受害者
點樣強制建國先當年個分治方案已經係最公平,我就諗唔到再好既方案啦,定係講到尾你都係想當地阿拉伯人拎晒所有地成立巴勒斯坦國先最岩你心水係咪?

明明一開始分好晒地劃好晒國界,你班阿拉伯人次次都要過黎挑機引起戰爭,最後打輸左又嘔返d地出黎,到今時今日咁既下場比人慢性滅絕,生存空間不斷收窄係完完全全自己攞黎架wo

依加入黎以色列大屠殺完比人打到豬頭咁就想扮冇事發生,係到一哭二喊三上吊搏人同情,扔BB入微波爐到叮同埋綁左條女返加沙成堆所謂「平民」對住佢吐口水我呢世都記得呀

我就睇到以色列每次都係出師有名,只不過班蛔狗今次真係玩大左,本來淨係想圈養你班蛔狗係加沙就算,依加你地玩大屠殺以色列直接開坦克入去鏟平殺光殺淨,直接用武力化解晒所有恩怨
我始終無法理解點解你地會覺得以色列可以喺加沙建國
你滅左千年,果到已經唔屬於你,你重新返黎要建立猶太民族主導國家,呢件事本身就唔合理
如果係合理,如果真係settle好,依家就唔使打足接近一個世紀啦
有但係唔多囉
即係香港d少數族裔要分香港一半地咁上下概念
香港島本身夠係永遠割讓比英國,支那人咪一樣可以過黎拎返啦,怪就怪當年阿拉伯人同香港人一樣咁on9冇一早立定國,唔係成件事都仲可以講成係比猶太人/支那人入侵
既然以色列既「自古以來」唔成立
咁今日住左上千年既阿拉伯人「自古以來」都同樣唔成立
兩邊根本就唔係講歷史
而係要爭兩個垃圾宗教既所謂「聖地」
咁咪由得佢地打餐飽囉
最柒係成個阿拉伯蛔撚夾埋都唔夠以色列打

都好既
俾蛔咁大武力只會係禍害
佢地每侵佔一個地方都係令到當地變成shithole
對世界一d貢獻都無
就算今日蛔全部消失
個世界都唔會有咩影響
只會變得更好

相對上以色列就文明好多
班極端宗教撚頂多叫做廢宅
唔會好似蛔咁四圍擴張姦殺擄掠

咁好彩係以色列打得
如果唔係一早就好似俾人綁走個女仔咁
屍都搵唔返
中間過程發生咩事都好肯定係不可原諒

我唔支持以色列
不過巴蛔就肯定係死有餘辜
如果各宗教先知不能預視呢啲結果發生
其實呢啲先知都不外如是?
本來支持以色列打哈馬斯
不過以色列 手法太低劣,好難再撐佢

一開始其實都好明顯係,引恐佈份子入侵苦肉計
(聽講事發前 以色列內政都一獲泡)
咁算,d恐佈份子又真係好仆街,人神共憤應該還擊
咁打啦,打咁耐都無乜目的咁,打唔出d乜野

成日比人周到佢空襲市中心/非軍事目標,導至平民死傷
咁落去都唔係路
其實講緊咩
un181 唔係話立兩個國?一個猶太一個阿拉伯
無話唔俾你巴人立國喎 點樣無視在地居民立國
香港從來冇立國呢個option喎好心唔好拎嚟比較啦
英國佬一早睇穿以色列啲套路

1945年之後英國準備撤離巴勒斯坦之前已經講到明禁止猶太人用任何手段購買巴勒斯坦土地

結果以色列人完全無視呢個規矩,搵班代理人一次過買起曬啲土地,真係土地擁有人就收唔到錢班代理人就賺到笑然後飛去歐美

十足十中共收地咁

真金白銀同你買,不過同個最大業主買,skip其他人業權嘅地都直接買賣,一條友收錢,99條友就冇咗達地

所以好多訪問問返啲上咗年紀嘅巴勒斯坦阿婆點解咁憎以色列人係因為當年達地佢哋一蚊都冇收到已經畀人賣撚咗

根本一邊就想隊冧對方,另一邊就從來唔講西方規矩亂咁嚟

狗咬狗有乜好撐
人哋雙方洗撚你撐咩

屌你老味

一邊就極端伊斯蘭要全世界行伊斯蘭律法就算你最尾跟佢嗰套一樣有方法搞鳩你

另一邊就錫安極右民族主義,非我族類曱甴都不如,弱勢嘅時候就扮慘,強勢嘅時候就搞鳩其他民族

都唔知班榮譽猶太人或者榮譽伊斯蘭人撐乜撚嘢

人類毒瘤vs人類毒瘤都要搵一邊你撐,有撚病
小朋友都唔會咁開會議啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞