越南係咪就快破產??

252 回覆
156 Like 13 Dislike
印尼還好。尤其係後生仔都覺得穆斯林好多規舉都十分戇鳩,普遍比中東巴基開放好多。

印尼華僑好多妹妹仔好鬼正,不過通常屋企都有錢好難食到
東南亞大部份地方都係一個問題:啲人心態係今朝有酒今朝醉,餐搵餐晏餐餐清。要OT? 今日搵夠不了。。
你知唔知大陸個人工除左人工仲要畀多一倍錢既保險同福利?

咁其他東南亞國家都係陸續越黎越多工廠,我冇講過越南係最好喎,佢發唔發到圍我唔care,main point 係啲工業由中國不斷散緊出去,因為出面平好多
總乜撚野部?講緊上市公司啲廠

一聽就知你唔係理開金融野,一講搬東南亞梗係講搬廠
日元都差不多
呢個就唔洗你講都知。你唔洗起晒扛,我雖然做開廠嘢但唔係愛國人士,只係覺得有咁耐風流有咁耐折墮。
好似係你自己講上市公司先喎,關我乜事?

係啦,我呢啲粗人做廠就叻,其他俾你講晒囉。
一諗起越南妹,我就扯旗
冇圖好難討論落去
提上市公司就等於總部??呢個post一直都講緊廠,但廠有分規模,上市公司係突顯緊啲廠既規模

你都係落手落腳做罷啦,討論呢啲都係交返畀啲揸數唔班

一直就講緊中國既成本比東南亞高兩三倍甚至四五倍,所以呢幾年搬左好多,都唔明你拗乜柒?
但2個國家嘅所有實力差十條街
同張美蘭有咩關係?
至叻係你啦揸數大袋 都唔知邊條柒頭自己神打上身。做廠就唔可以講?你好大官威我好驚。你咪得個講字囉,我就睇開廠上至政府各部門下至供應鍊中間夾著成間廠運作都關我事咁解。

上市又點?無個head office係度搬過黎都只係一個P&L center, 條大數唔會係越南。
人地實地做過廠分享唔太多人了解嘅貼地現況, 第一句就比你用平民邏輯嚟攻擊
相反你講啲大家都知嘅嘢就好似啱哂咁, 連登經濟學家真係易做
又係一頂綠帽
因為我聽返黎唔係咁,而實際上數據亦都唔係咁

咁仲唔夠?

唔係得佢知實況既
真係起曬鋼
個post 同你都一路係講緊越南
唔知乜叉又拉到中國
其實兩邊都岩,上市公司大多都香港/澳門/星做總部接單,當來料加工咁香港買料再送去越南加工。
講真都係貪佢越南人工平加上要China plus one。基本上今年越南做廠既上市公司業績唔會差得去邊 (2024)我識親既朋友都話好好生意。所以你話咩越南破產跟本就無可能,但你話樓價計我覺得無上無落,始終個租務回報有5里幾,剛需夠大輸極有個普
佢話舊錢響個海度既目的係等政府唔敢/唔想 判佢死刑
佢舊錢一比人搵到佢就已經冇哂價值
可以立即重判
佢只可以斬件慢慢退 一無哂籌碼就仆街
3張美
印度
呢d有集團,知道大把人黎玩,唔會平
去溝好過啦 香港人好吃香
越南自取滅亡
玩開倒車先係主因
佢玩開放美國佬都可能救下你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞