越南係咪就快破產??

252 回覆
156 Like 13 Dislike
你知唔知大陸大把工冇交社保公積金?
公司慳返畢,員工又袋多啲,所以雖然犯法好多公司都唔會搞。
就算交都一定冇一倍,最多20%
一倍就一定無,社保一兩成左右啦 再加上要比佢住比佢食 越南就比佢住佢都唔黎住既,但你話大陸大部份人都會揀交 佢地唔同香港人,個個都好撚想交,越南都一樣
想去救國了
幾時開免簽啊
唔好當老婆就好
姐係3蚊鎂?
依家講緊外資喎,你唔好求其拎某間大陸公司廠咁做就當全世界都得

呢排走太多佢會唔會焗住開始放寬我就唔知
屌,講左咁耐就係聽返來,睇埋啲 content farm 就扮大朵
陸路關口要sip張美金入passport

咁大個人都係第一次
越南妹好蠱惑同埋好懶
你同佢玩吓就好
唔好諗住長相廝守
揀個靚嘅大大力砌佢就好

越南妹之中只有佢可以做大家夢中老婆
聽就梗係聽真人朋友share啦

扮乜撚野
你好撚柒呀
有咩咁柒?
無錯。尤其係早期係內省去廣東深圳打工果班都想交。因為交社保先有機會攞深圳戶籍。睇醫生買車買樓同小朋友讀書著數好多。個心態同我哋交強姦金好唔同。
Back to basic, 越南匯率同外匯儲備咁跌法係要小心,
不過要到破產就有少少over, 只要美國仲係覺得越南生產係制衡到中國既話,當地既資產同地皮都仲係好撚值錢。工業地講緊南部幾年都升左兩倍,北部基數企升得仲癲。但如果歐美想撐其他東南亞國家既話就會有啲危機囉。 當然緬甸已經死左,柬又唔夠人,孟又做唔到靚野,所以越南地位唔會差得去邊我認為,至少十年唔會出事
係,真係好易沉,身材又好又靚,仲要覺得你好英雄個隻
又話個十年經濟火車頭
原來又係無敵大雞棚
我都幾敢寫包單,有越南背景既公司,業績唔會點差
即係點

一個就話雞棚

一個就話業績唔差
你都戅柒鳩既,本身件貨物就用美元結算,成本都系用美元計算架啦。即係原材料本身就用美元買架啦。唔通間廠柒到你咁樣,收越南盾,就用美元採購原材料咩。識唔識做生意架。
用美金?
講咩鳩呀?
答緊個柒頭,賣件貨俾外國係用美金,採購原材料都係用美金呀。人工就越南盾啦。
師兄好似好熟路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞