越南係咪就快破產??

252 回覆
156 Like 13 Dislike
其實係 近年越南工資高咗好多
成本上漲 made in Vietnam 開始走鬼
仲要係質素唔值個下已經咁貴
而家難得有藉口㩒低滙率政府點會唔開心
始終世界工廠呢層糖衣對第三世界真係好大吸引力 食過就返唔到轉頭

美國點會呢個moment畀越南出事
你係大廠你揀中國人定印度人
如果係咪嘅話應該有好多大陸仔揸住大把人民幣走去越南扮大爺啦!
根據越南媒體報導,2023 年以來至今,國際資本在越南的總投資年減 31.3%,超過 1300 萬億越南盾的資金從越南撤離

講緊呢段 係貶值之前
好事黎,等我去照顧多幾個越南妹
成本平咗會吸更多中國廠搬過去就真。
越南回歸祖國算啦
恢復我大明大好江山
又唔見多左人去越南旅行喎
睇你做咩廠 如果你地夠大原料全部自己有唔洗入口就係
如果唔係你攞越南廢紙用美金計價入口原材料 就可以執笠
原料入口點計
對大廠黎奴隸係咩人種wfc
係邊個國家平就揀邊個
中國見你有技術偷就咩稅都可以免咩地都可以俾,
印度就無呢d野,自己賺錢最重要稅就收到足
而事實就係對大廠黎講都只係追求短期利益
邊度平有着數就去邊度,俾人偷野都其次
elon mask瀨完野送晒技術俾蚑整電動車
但聽到印度貴過中國, 中國又肯俾佢用fsd
明知FSD都係會俾人偷一樣返去奶
我唔知跌停未

出咗咁嘅事,成個國家一定有影響?但係國家破產會唔會吹大咗?

報紙佬喺度做標題黨危言聳聽成班連登仔數據。都唔喺度附和
成班仔會唔會post自己去越南玩呀
好撚多啦已經
周街都鬼佬 仲多過香港
香港都開始多人去越南
越南我都有做過research 當佢搞得掂貪污都搞唔掂出生率
雖然而家算合格 但個trend 都係向地獄進發 遲早又係冇新鮮肝
用西班牙係不當比喻
所以咪比人叫歐豬五國 PIIGS 你講到好值得自豪咁
去振興KK園
點解唔會 東南亞咁多新鮮肝 更何況佢可以揀墨西哥連運輸成本都慳埋
越南有咩咁不可取替
印度係又偷技術又要收稅 管理層要有印度人 仲要D錢唔比你走
之前吹到話就也取代中國
3%貶值係匯率 唔係外匯 外匯跌咗幾十%
其實係咪唔篤爆個首富就好地地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞