越南係咪就快破產??

252 回覆
156 Like 13 Dislike
早排連登先同越南打哂飛機就取代中國
美國佬加息就係要收割全世界
佢唔覺得自己柒果下真心勁
連登班傻仔
你覺得 含大 迫迫 d錢去左邊
佢老公咪就係香港人
外國公司越南廠,理撚得你咩原材料,全部美金計
咁Koten點算 等緊佢翻身架嘛
一單還一單。雖然大陸都有好多戇鳩嘢,但係佢2000年打後果10幾年真係識得把握個機遇,賺到外滙之後不停起嘢去support個發展悶聲發大財越滾越大。

越南係連一條似樣嘅 highway 都無,個高速網接駁唔到成個城市。胡志明市要揸成個鐘車先去到高速出入口,點對點30km路程可能揸2個幾鐘先到。

做廠做生意就知時間就係錢。個運輸系統咁唔掂好難繼續做大。
但係chief acceleator唔識繼續悶聲發大財,係要凸個龜頭出嚟威威
試諗下如果無加速 繼續做世界工廠 低調呃下鬼佬黎投資 偷下技術 再過多10年真係成個美國歐洲買起都仲得。
咁你咪諗下啲錢去左邊,同埋點解會判叛國
個重點唔係取唔取代中國

而係中國冇左幾多工業?
唔好用你呢啲平民邏輯去諗

只能夠話你聽好多上市公司係五年前已經陸續搬緊過去

因為中國既生產成本已經太高

越南只係三份之一都唔夠

依家搬過去果批已經係叫遲

大陸未開放果時啲基建咪又係差,但成本夠平就有人肯做開荒牛,有開荒牛就可以慢慢發展

所以再慢慢連到去呢件事上面

點解會出現呢件事?

啲錢去左邊?

點解會判叛國?
邊撚到有咁易破
真 早排係咁唱買越南樓
睇過吓 啲基建真係未 ready
拎錢出嚟又煩
人蠢真係抵佢地窮
小弟叫做兩邊做廠踎過下。越南已經唔平,人工出緊4~5舊水美金一個月,相等如大陸2014年水平。但係佢而家既基建同成熟度係大陸2000年初既級數。

要平,隔籬有柬埔寨,去遠啲印尼中爪哇先做緊2舊零水一個月。4舊水係屎2舊水都係屎,點解我要俾4舊?

只可以話佢錯過咗個發圍機遇,而家係高不成低不就。
病重嘅老豆
賭爛嘅老母
仲讀緊書嘅細佬

兩粒鐘就可以幫到佢哋
中國啲人礦真係好努力
流水線生產十幾個鐘都係好閒嘅事
仲有所謂上市公司搬去越南真係得淡笑。要搞清楚,大部份都只係營業代表處 representative office, 叫做插支旗有個分坨。實制上亞洲甚至東南亞總部都唔會設係越南。一定係 under 星加坡香港或者大陸。
周街都爛尾樓
買都on9
係呀 越南人工已經唔平
印尼平啲 抵玩啲
但穆斯林
呢個原來注定印尼 馬來西亞都好難搞得起
計哂所有因素 可能中共係最好選擇
華人係勤力啲 根本東南亞有錢大部分都係華人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞