越南係咪就快破產??

252 回覆
156 Like 13 Dislike
美國直程冇㖭, 就算黃金都係值幾千億美金
因為香港本垃圾護照去越南要簽證囉
韓國日本唔洗簽證每年幾多人去
其實拎呢啲駁我無意思

我自己都覺得外滙儲備唔代表啲咩,係篇文同樓上覺得有我先提出質疑

另外如果越南咁既外匯儲備比率叫就破產,全球有一半國家應該都叫破左
越南算係資源豐富國
應該大部份原料都國內產
能源係會貴左,不過而家油價唔算高
未去過越南?
幾錢?
外國會用唔合國際標準做藉口唔俾用
事實質素係參差 我諗仲有好多係外國入口
越南到呢刻都其實仲係偏加工廠個邊
年尾去
去過又點呀?
人地用美金
然後,越南央行開始對西貢商業銀行進行史無前例的援助,截至今年 4 月已向西貢商業銀行注資 240 億美元的特別貸款,但越南外匯存底僅 800 多億美元。

3%係匯率 外匯救行一個月已經無咗3成
垃圾地方,零旅遊價值,劏客劏到暈,由出機場果刻,劏客無處不在,買野食野好多時無標價,見你外國人一定開高d價,成程都覺得喺度不停博弈,唔知佢係咪想呃自己錢,搞到買乜都唔得暢快,再黎就係要搞簽證,成日見越南相關旅遊post都係討論簽證問題

嫖又唔係平,唔識揾地方仲要食海鮮價比人劏,服務態度又麻麻,泰國日本起碼知個range實無出事

食方面法國餐又唔係特別平,500起跳全世界都差唔多啦,性價比極低,再唔係得返法包牛河,平係平都唔會日日食啦,作為海邊城市更加係糟蹋海鮮,d調味古靈精怪,一係食清蒸都overcook哂,返大陸食都抵食好食過佢

景就更普通,d所謂古跡全部垃圾,水上活動又唔夠泰國星馬多同安全,整體係去過一次一定唔會返轉頭,起碼我唔會再去
破唔破都唔關樓主事
之前吹到新興國家中最有希望
有排啲台灣人係咁叫人月供ETF
點止,全世界都俾佢打壓緊喎
中國
最主要係條女利用銀行貪左440億美元
而家無左440億
姐係佢間銀行啲存戶存款歸左零
要救返班人姐係政府要填氹
個數對越共黎講大唔大就等其他人答啦
其實大部分新興市場從2019年到現在匯率都仲係跌左, 除左墨西哥披索比較跟貼美金之外

的確係有少少似97

但只要政府一日有新錢流入還舊債,唔一定會破產喎

換言之,西方國家/中國一日仲買緊越南貨品,越南唔會太差

由此推斷,越南破產與否depends on 其他國家是否仲有如此高嘅購買力

都仲未計外國直接投資條數可以頂

你與其擔心一個經濟整體仲係向緊上嘅國家,不如擔心下向緊下果啲仲好
ching好撚中
10個有9個都完全唔識英文 泰國都起碼溝通到
條街仲污糟過泰國
買野食野dup骨仲貴過泰國
總結就係去完一次都係去返泰國算
2024 仲歐豬
幻幻呢
完全正確
中共衰但咖喱只係另一舊屎
亞洲金融風暴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞