首名人腦植入Neuralink晶片志願者 引發俗稱「氣腦」情況 晶片至腦部的微電極絲脫落令晶片故障

155 回覆
118 Like 2 Dislike
【有線新聞】首名在大腦植入Neuralink晶片的病人,他的晶片出現問題,經修復後情況有所改善。
報告指阿博接受手術期間,頭骨內積聚空氣,引發俗稱「氣腦」情況,手術數周後部分連接晶片至腦部的微電極絲脫落,令晶片故障,若不及時治療可能會導致癲癇、腦部膿腫,甚至死亡。
團隊透過一系列修復工作改善傳送信號的技術及用家介面等,已經處理有關問題,並就事件通報,美國食品及藥物管理局。

https://www.i-cable.com/%E6%96%B0%E8%81%9E%E8%B3%87%E8%A8%8A/%E5%85%A9%E5%B2%B8%E5%9C%8B%E9%9A%9B/225707/?utm_source=

好快死,但馬一龍唔會公佈
人類傲慢自大到以為自己可以扮演上帝
呢啲違反自然嘅技術遲早為人類帶嚟惡果
已經變左新人類
咩野叫違反自然
醫學進步唔係好事?
請教吓點樣傲慢法?
求其鳩噏兩句都唔知你想講乜
可能已經死左
可能已經死咗

之前睇過一套Netflix關於幹細胞支架換氣管嘅紀錄片,啲病人換完一日之後就已經死咗
但係講到個手術結果好理想好成功

https://www.netflix.com/us/title/81607097?s=i&trkid=0&vlang=en&clip=81719081
最多都係強化人
手術成功,但病人已死。
又係呢啲AI式回覆
上帝只係科技先進既外星人
點先叫違反自然?
你平時屋企病左唔食藥?餐餐食生肉?大自然食生肉架喎
邏輯上:醫學進步已違反自然
宜家試緊個啲本身就植物人
咁搏一次新科技搏行得返都抵
你應該返山洞住 仲上連登
近幾年我都相信,以前古代啲神跡同古代人見到所謂嘅神,好多都只係外星人黎,睇完蘇美爾文明就更清楚
岩岩出就試果班都預左風險比較大

科學理論也好,動物試驗也好
點都有不足
新科技試驗係咁 佢地自願做都預左有風險
就算係外星人,可能都好勁,勁到真係神咁,可能真係有份做世界,都講得通播。
如果我地似蟲,佢地似人,人可以高科技到改蚊的DNA,但係隻蚊係可以完全唔知發生的咩事。
咁通波仔,搭心橋都係違反自然
唔怪得你咁重病都唔食藥
因為有病走去食藥已經違反自然
神機錯亂
神又考驗阿mo
懶醒,講埋d 廢話,用下個腦先講野啦

你斷手斷腳記住唔好將裝義肢或者換金屬關節
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞