金融時報:美國將對中國電動汽車進口徵收100%的關稅

224 回覆
227 Like 3 Dislike
正常國家產能過剩賣唔郁啲貨就會減產 但係電車係支那大力補貼嘅行業 平租平稅乜都有 所以可以超低成本瘋狂整
支那啲垃圾車唔出口嘅話 整夠一百億架一年人哋都得鳩閒睬你 但係你想將依啲補貼貨傾銷去人哋國家搞冧人哋汽車工業 依家報應就嚟了
全球炒10%
中國廠佔40%
算鳩數啦 你條支那閪唔識答點解支那自己都ban埋Tiktok又喺度詐傻扮懵
嬲?咁激動
咁啫係補貼有問題定產能過剩有問題
直接北車南下咪得,就快架啦
賣唔出都叫無問題淨係資金鏈斷都足以令公司收皮

賣唔出,廠無錢找數炒人縮水叫人新年後唔洗番嚟,大量人失業,借錢買機器又追數
你講緊嘅咪就係歐日韓車嘅狀況囉
https://m.youtube.com/watch?v=WMirrs8YvT0

人唔笑狗都吠
同高鐵一撚樣

改下個外觀就可以申請一個專利

要睇核心專利
其實就日韓car export data都係升喎
睇下前文先黎搭嗲啦白痴
咁有幾多唔係核心專利,tesla 又有幾多唔係核心專利,比個數據黎睇下
tesla 美國仲有廠
呢個youtuber有,tesla既專利引用係最多bo
美墨有外交條例喎
中牌子D車基本已去唔倒美
em去中後美帝就出招,其實今次出依招根本就打tesla
美帝雖然有廠但成本貴,如美唔抽稅係中生產tesla運返美帝
成本分分鐘平過美本土做,而且再抽埋零部件電池稅
咁em同中上月deal左咩都打殘
em你咁撐中咪係中個產能過剩市場同中牌車撕殺囉
em你D中生產車&零件唔撚駛諗運返美賣
成日聽人講補貼 我都想知補貼啲乜只有中國先做到
民主國家唔可以亂用納税既人既錢,唔係點比福利
老美亡我之心不死
睇睇香港2019先出嚟吠
基本法:香港有集結自由、言論自由、出版社自由
笑撚死
遲d就有老墨貼牌中國車
屌你老母講就得架
唔好同隻爛鳩五毛講咁多啦 block撚左佢冇眼屎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞