金融時報:美國將對中國電動汽車進口徵收100%的關稅

224 回覆
227 Like 3 Dislike
又鳩噏補貼
合資廠解決唔到中國產能過盛
聽返大陸廠家嘅朋友講,外國車/ 奢侈品 好似收緊20% 定 40% 稅
但中国人就係錢多,死都要買外國嘢
不過近年中国嘢就嚟偷晒Tesla 技術(電車),買嚟投胎都幾抵玩
yes
中好多產品都家下係oem
就算華為部電動車都係貼牌貨來姐
部車實就廣汽造
華為只係部車個programme
非洲中東南美市場佔唔到幾多市場 本身消費市場就係歐美中印日韓 歐美印日韓無左一定解決唔到中國產能過盛
一早話咗係另一個星球大戰計劃,歐洲話全電動車計劃都唔提收咗皮!
有冇諗過中國點解傳統汽車市場從來冇威過,因為成個引擎拆散佢都唔識抄,因為太多部件要精準咁配合,需要嘅係工藝,但電動車就唔同,將啲電池同摩打駁埋加塊電路版就得,生產上唔高技術,高技術嘅其實係寫程式呢部分,係最易抄嘅嘢,所以中國電動車先“發展”得咁快
又要香港食
奶共??? where??
所以Tesla 上海炒人,因為預期生產量會下降。
電車邊忽環保
淨係Facebook Twitter Google 點解唔可以係中國用,美國就要俾你個Tiktok 係美國用到?你話國安問題,咁美國依家就要去風險化。
電動車熱潮/需求 其實已經減緊, 之後個突破點就係個FSD 但呢1 2 年點都未咁快普及到 家陣仲要加100% 中國果班唔知捱到幾耐
中國減一半車價咪得囉,美國佬死蠢
舊電池處理到咪環保,核廢料都處理到呢啲點會處理唔到
佢美國都炒咁係預期咩?
係,所以啲冇自己技術嘅雜牌咪易死,cctoy 就當中國電車冇料到
整體電車需求下降,電車集中係大都會電網完善先可有使用場景,遠離電網用返油車,商用車暫時都仲係油車為主。
我都諗緊依條數,半價應該都搞唔掂...
好似我上面假設架車原本賣5萬勉強打和,半價賣2萬5去維持...
交稅2萬5,車廠蝕2萬5,即係賣一架就蝕足一架錢
偷左咩技術?你知唔知byd 專利多tesla 幾多倍,tesla 都係用中國電
邊個話唔可以,只要數據留係中國就可以,係佢地唔肯
其實有邊幾架中國EV賣緊去美國
運動式搞生產搞到成盤低價屎
一個唔該就成盤屎倒落全球市場

而家唔係淨係歐美講緊話要反制
巴西 泰國 南美洲國家 個個都講緊加你中國關稅
臭朶臭到全世界就嚟圍毆你中國… 你仲喺到打飛機
美國佬隻腳响邊?又搬石頭砸自己隻腳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞