金融時報:美國將對中國電動汽車進口徵收100%的關稅

224 回覆
227 Like 3 Dislike
如果電池 中國寧德時代 壟斷 大部市場 咁歐美好多車廠都搞唔掂
上面聰明既巴打講。中國車廠已經起墨國起廠。
但墨國已經攪緊關稅。
同埋老美d關稅一早預左。架車主要部件係某天朝造都要成架車收。

崇貞今次去歐洲咪又係起歐洲攪車廠。攪得黎歐盟新關稅都應該實行左
咁美國人自己食翻啫
Hi Ching, 我講歐美印日韓,留意到你減走左個印字,原來你都知道全球最多人口no. 1國家 印度唔會比中國入去做生意?
最有錢地區歐美日韓又唔會消化中國產能過盛?
其實好難block
美國加中國產電動車 中國就搬產工廠去其他國家
美國再加其他國家既關稅
中國就去入口零部件
中國無得輸
冇減走,印度當然比啦,點會唔比,歐美日韓實會比,你知唔知歐洲車日韓車係中國市場幾大,你想玩野就要預左有損失先。都係嗰句,發達國家外嘅市場係好大,幾萬蚊一部靚電車係極度吸引

btw 我一直唔明乜撚野叫產能過剩我整多又點,有咩問題
美國:你既產品只可以係自己國內自給自足!你將產品出口到其他國家就係產能過剩!
中共新質新產力迫死自己.
大量輸出產能. 係D野平.
但是影響其他國家經濟, 加大其他國家失業問題.
買野貴 VS 無錢賺/無工做(邊個PK D)
根本無國家會支持. 中共唔停止.其他國家聯合制裁.

https://www.epochtimes.com/b5/24/5/4/n14240755.htm
墨國調高544項商品關稅 專家:針對中共
錯到
tesla 開源
好多核心技術開源
中國明抄啦

成架中國造添啦
人地去上海開廠
政府要求要100%國產丫嘛

睇下華為架問界
真情係買棺材
架屌米4個鐘冇brake
買中國車

同人講中國技術 食屎啦屌
咪又係抄
賣比咖哩,不過咖哩國唔岩中國
邊個話架
你中國律師?
成條data security law 睇左未
直頭要留backdoor 俾政府
唔俾vpn
差唔多全透明

外資有技術根本係not practical 入中國
你老母真係比狗屌
大陸D車一年都換款轉代,仲要暴曬,電車
一鳩燒晒佢咪唔洗煩
咁車廠分咗廉價勞動力, 又賺咗支國市場

係一齊賺喎, 短視啲啫
平ja ma
一加價搵鬼買

買棺材咩
非洲
有電先講啦
驚西
總統大選完左就會解除d禁令
人地入黎個陣講明要100%國產
唔抄有鬼

產業成熟
環境污染重工業
唔係中國食 就係印度
唔係歐美丫嘛
not my backyard
又係你條儍鳩5毛,我都廢撚事同你講直接屌你老母
中國一早估到
南美已經有供應鏈墨西哥有廠
佢部車係made in mexico 算唔算中國車
唔會,美國兩黨都係共濟會既人,大選只係做場show比d傻鳩睇。。。
下安全個d 做車技術
唔包係開源list 到
唔係做開車 華為小米撚知咩
變做開棺材
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞