28歲,負債40個。想Jump Jump佢一了百了

524 回覆
221 Like 562 Dislike
未啦 本金仲差70萬左右
TU由I升到做G
條路係難既 但賭輸左就要認架啦
驚閪咩, 大把人破完一樣呃到百幾萬

輸咩??
欣賞 起碼你有搏過

每個賭仔都值得尊重

只不過個結果不似預期啫
我同你100%一樣 不過再衰過你 股票期權輸一球
本身俾左首期 計埋輸兩球 每日都發呆還錢
屋企人知你負債咪直接老破

最難個關就係俾屋企人知

你都經歷左

怕條撚

同埋老破左 你屋企人都未必知

辭職,去做4年地盤現金糧既工搞掂
咁認真做乜

條撚樣假膠釣傻西
我人生好努力
做哂可以做既事
但有各種負擔
戶口幾乎無一段長時間可以有6位數,一有就會有唔同原因用左

你破產就得,幾年後又一條好漢,我要頂多幾十年無得放棄
加油
唔好再衰同一樣野就得
唔係要將來買樓既話

老破根本冇咩大不了

係以後借唔到錢 用唔到信用卡姐

反正都輸左咁多

仲諗呢d?
我都係過來人,都差啲跳,應該好多人同我一樣
細個慳埋慳埋,18年開始玩港股,炒黎炒去冇肉食
開始接觸牛熊,開頭有輸有贏,之後愈買愈大
十萬十萬咁買,最後一野轟埋,輸80萬。
借左26萬tax loan,輸埋屋企人比我果20萬錢
接受唔到想跳樓,我就去左搵平和坊啲社工冷靜。

之後正常返工幾年,月入25k,儲下還下都算過得去
早兩年又去左玩美股,雖然又輸30萬
Keep住借tax loan / card loan
今年年頭又儲落啲,入左30萬落牛牛玩期權最後一博
4個月我贏返1百萬,可以講係我好彩,而家收手
但呢個就係人生既不確定性,一日未完仲有機會
條數係咪真係大到要跳,捱多幾年試下,或者會有唔同風景
負債40都想jump 我食個lunch都唔只啦
考警察
年零不吃不喝就還到啦🤔
有手有腳一年都夠啦
就算債務重組都唔批﹐都唔好放棄﹐實有其他方法﹐加油
一開始其實真係難搞 所以好多人想自殺都係一開始
我一開始都諗過無數次jump
因為最主要係想逃避 太難搞
我覺得自己搞唔掂肯出聲已經好好
唔好收埋自己 呢個世界65億人 實有計
我就係搵左社工幫幫手 先跳出個牛角尖

嗰陣失緊業 然後個個月找數 逼到焦慮症
之後搵左份foodpanda 發現根本唔夠還數
搵社工傾 攤條數出黎面對
肯面對就可以解決到 真既 你咪當比個機會自己成長
我之後上網搵左份工程 起薪其實都唔高
然後得閒返下part time洗車
係一開始難頂d 但加油 好快就解決到架啦
老破囉
重點係40萬破產唔抵玩
4年 一年先10萬 8000蚊個月
如果4球就抵玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞