點解而家會接受蛋撻用酥皮?

320 回覆
933 Like 1127 Dislike
世界大戰
中國特色,拉一派打一派。
可以引到人嘈交
你淨係識Google Wiki,網上啲料又係好似你咁嘅小朋友想當然矣自己腦補作出嚟廢老以前食嘅講你聽就唔信

英國嗰啲英式撻係另一樣嘢,個餡係 English Custard,係用cream/milk+蛋做,法國佬煮嘢咁叻都要叫呢隻餡做Crème Anglaise,Anglaise就係英國咁解。

港式蛋撻根本係另一樣嘢,除咗用中式酥皮(用豬油,而非西式酥皮/曲奇皮嘅牛油),以前個餡為咗要平只係用蛋汁加糖水做,係中式冰花燉蛋嘅變奏,所以成件事中式化咗,呢啲先叫正宗港式蛋撻。

係後來啲人想個餡香啲先有而家咁加花奶/牛奶/忌亷同時又cut番人工嘅牛油曲奇皮蛋撻
酥皮先好味
姐係曲奇皮係英國野,酥皮先係香港正宗
好似大光麵咁
其實呢樣都算係類似速食文化相關的問題嚟
將貨就價 大規模出貨 客源快慢 相對濕度 非頄UP
的確係
邊有分正宗唔正宗呀
食就食,唔食就鳩就
正宗老屎忽
葡撻先係正宗蛋撻嗰啲一律當邪教
嘈乜撚 正負皮反映一切
英國又好,香港又好,我都覺得冇問題

屌你無撚啦啦話係廣州,關廣州撚事咩
你唔識嘢就唔好死抝,而家啲西廚都有學中廚用豬油去做酥皮因為比牛油更加酥脆
鍾意酥皮就食酥皮,鍾意曲奇皮就食曲奇皮
連登先次次都係曲奇皮派攞呢樣嚟鞭
鍾意食牛油皮走蛋漿
官媒連蛋撻都要霸住發明,係咪痴線㗎
其中一個說法是演變自廣州的百貨公司所提供的「星期美點」,1920年代廣州的百貨公司競爭激烈,於是有百貨公司將源自外國的果撻改為放蛋液,並以豬油取代奶油製作外皮,成為蛋塔。1927年真光酒樓率先推出蛋塔,大受歡迎,引起其他酒樓茶室效彷[6][7]。其後因為香港政局比中國大陸穩定,廣州的點心師傅前往香港謀生,而香港的烘焙師修改了撻皮的做法,將撻皮改為以豬油和雞蛋做成的多層交疊的百摺酥皮,使撻皮更酥鬆,成為港式酥皮蛋塔。

條link你自己post㗎喎 你有冇睇㗎 又睇啲唔睇啲?
仲要拎就散
牛油皮個皮本身有味好食啲
唔係唔怕 但曲奇皮真係可以擺耐過酥皮喎
至少唔會好似酥皮咁就塌曬
依個就係重點
所以通常有人心血來潮買一打蛋撻返嚟
我都會叫佢買曲奇
呢個講法咪又係官媒喉舌放出黎嘅,屌你老母啦
但葡撻好食好多 應該全面取代蛋撻
其實屌酥皮班人係咪連牛角包都會屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞