點解而家會接受蛋撻用酥皮?

320 回覆
933 Like 1127 Dislike
話時話,而家諗番好耐以前記憶印象中早餐好似係冇腸仔揀A餐一定係火腿通,B/C餐多數係湯意粉/麥皮。腸仔係要食腸仔飽先有,不過嗰隻係三花罐頭腸好淋好散,唔係而家啲廚師腸。鍾意食曲奇皮嘅小朋友你就認啦
以前係講緊你呀爺呀嫲細細個嘅年代
唔係你細細個
酥皮比食狗屎狗食
兩樣凍左都係狗也不屌啦
蛋撻係廣州改良英國做法整出來的,傻西
其實點解要喺2個之間分高低 然後唔係第一就等於難食?

本身整多個口味俾人選擇冇壞 同埋每個人口味都唔同 有人鍾意食豬油有人鍾意食牛油 有一定人數支持咁嗰樣嘢咪會存在囉
傻鳩會用食酥皮
酥皮比狗食
https://www.hkichdb.gov.hk/zht/item.html?8153dfed-fcdf-4c2b-876b-815c1b21fd74
自己睇下啦,不過你又會話人錯你啱㗎啦
1920年代廣州的百貨公司競爭激烈,於是有百貨公司將源自外國的果撻改為放蛋液,並以豬油取代奶油製作外皮,成為蛋塔。1927年真光酒樓率先推出蛋塔,大受歡迎,引起其他酒樓茶室效彷[6][7]。其後因為香港政局比中國大陸穩定,廣州的點心師傅前往香港謀生,而香港的烘焙師修改了撻皮的做法,將撻皮改為以豬油和雞蛋做成的多層交疊的百摺酥皮,使撻皮更酥鬆,成為港式酥皮蛋塔。

明顯係曲奇皮先
有酥皮係因為以前資源少
無牛油、d 仆街咪改用豬油
難食、但無辦法
而家有錢有資源、都仲keep 酥皮?
傻撚左?
你話啫,我就見係酥皮先
你唔識都google下啦
係茶樓冰室有先架
1920年代廣州的百貨公司競爭激烈,於是有百貨公司將源自外國的果撻改為放蛋液,並以豬油取代奶油製作外皮,成為蛋塔。1927年真光酒樓率先推出蛋塔,大受歡迎,引起其他酒樓茶室效彷[6][7]。其後因為香港政局比中國大陸穩定,廣州的點心師傅前往香港謀生,而香港的烘焙師修改了撻皮的做法,將撻皮改為以豬油和雞蛋做成的多層交疊的百摺酥皮,使撻皮更酥鬆,成為港式酥皮蛋塔。
因為冇一間有晒兩款
打唔到和
因為咁樣啲鋪頭又可以呻無生意
你整啲垃圾皮搵鬼食咩
唔係曲奇皮唔買
牛油皮世一
有,有 d 餅舖兩款都賣的
睇下人地個名先啦
佢食緊蛋撻個時相信你都仲遊緊水
你含撚仲好味
有咩唔同
酥皮先好食
好明顯係你果間唔得
曲奇皮係最好食
酥皮濕左都好難食喎
好似濕左嘅粉咁,仲會多左浸「up」味
正常人係食酥皮

垃圾口冇品味先會揀曲奇皮
鬼佬啲撻都係曲奇皮,但宜前牛奶/奶油係貴價嘢,所以香港嘅師傅改用豬油做酥皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞