一間公司點對員工, 睇個位已經知道哂

188 回覆
717 Like 39 Dislike
佢既意思係.........
A - 出12個月糧
B - 出12個月糧另外再加6-8個月花紅, 即係起碼出18個糧
正常做後者開心D
我又覺得呢啲用自己好啲,佢買得都唔方靚,頂唔順又係用返自己野
我之前返大銀行都係咁
所以話 office 空置率高
但同時好多公司根本唔想租
用得力文具
姐係無雙糧花紅。
做過一間中企, 上市
老闆會每個月收一份log report
IT team負責highlight返有問題員工、上過咩網
用IKEA有背膠櫈咪仲平
對你班人好啲咪又係個個行行企企吹水唔做嘢
咁有咁好,少好多是非
有啲sense嘅老闆都會隻眼開隻眼閉
其實manage得好係唔會care員工用幾多時間做私人野
因為大家都係focus on output
同埋大家都成年人,仲用d校規式監管都CLS
屌佢老母,正方型mon
叫佢比多個嚟都好啊,又乜又柒
呢個好多上司都會咁做
1: 唔使畀其他staff見到,有時唔想畀大家知揾新人
2: 轉換下環境,唔想好似公式見工咁傾
下其實呢d 活動好多公司都借d 倚使左佢大家HAPPY 又可以當公司開支
你未見過世面就話人吹水
自己出去問下
TIPS: 四大家族
我個FRD做video productions
佢返過一間又係要自己帶MBP
個位做咗兩年都冇公司機
但佢個位係要剪片
返過間閪公司實習 唔夠凳 隨時聽日返工冇位坐
啱呀 但老細係上一代嘅人 請人全部搵啲老嘅 日日掛住慳錢
笑咗
樓主無坐過豬肉枱?

公司西唔西都係睇個pay 同 load ...

裝修靚都係益左裝修佬

公司西裝修靚幾靚都係西
坐過不過公司個個都放梗咗自己部laptop喺同一個位
同梗位冇分別

另外上過去times sq 一間office
office幾靚夠空間
但唔知點解安排d 細嘅平排坐
好密下
同麥記食晏bar枱咁上下
隔離個電話有咩message你都可以睇得好清楚
好壓逼
Windows XP?
但係通常公司愈舊愈老套,愈多陳年雜物,反映其實有好多位俾員工用
個位夠闊,多位擺野,坐都坐得舒服D
新派office 懶係靚,全開放式豬肉枱,最多俾埋locker你,每日返工收工都要執野
做雜貨鋪pt
本身出現金糧 我話唔想袋住咁多錢 問可唔可以過數啦
個阿姐好開心話得呀 不過要報稅供MPF果D
我心諗是但啦果少少錢 之後我冇東亞 佢話幫我搞啦
之後過幾日話 你唔係東亞戶口 會計費事同你搞轉脹 所以出票
我都嬲嬲地 因為我就係唔想煩先話轉數 咁都算啦
出糧果日佢唔記得拎我張票要等第二日 之後一黎話 你快D比戶口我
我問佢 下比咩戶口你
佢話東亞MPF果個
我話 當初就係我冇先叫你地搞 你問我我點比你呀
之後佢話 咁睇下係咪出張票比你自己入比MPF公司定點 等我打比會計問
打完之後話 會計幫你交左資料上去架啦 你收到信就比個NUMBER我啦
然後我去入票發現懶到連名都唔寫 要我番上樓寫番自己個大名先入得
我第一次見公司有會計係懶閪到乜都要個員工去做
利申 做埋呢個星期唔做
自動產生定係錦衣衛撰寫?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞