一間公司點對員工, 睇個位已經知道哂

188 回覆
717 Like 39 Dislike
做過大集團,每個員工嘅電腦唔會舊得去邊
好難會見到有殘舊嘅工具,包括keyboard mouse mon
一人一部商務電話都係最新iPhone
個位唔算特別大,但有足夠空間
走廊同meeting room好多空間
pantry非常企理, 有咖啡機
每個office都有間雜物房
雜物唔會推出去走廊或者員工位範圍

另外做過一間私人公司, 間鋪裝修就靚
屌你老母個office閪到震
又細又逼
寵物店咁
個位隔離又叠高啲紙箱
一個新淨正常嘅文件folder都冇
全部都殘殘舊舊
d laptop應該有8-10年, 個mon表面多花痕,一撻撻咁
keyboard d膠又甩到7788
6條友得部迷你水機
頭頂有CCTV老闆全程MON住每一部電腦
利:做左2個禮拜到就quit
員工冇位又點計
要book枱做嘢
睇2樣野夠啦
1. 坐豬肉枱坐到密密麻麻
2. 無新手包 eg d人邊個打邊個/d野係點做/系統點申請 etc
用linux
無地 wfh 算啦
我屌你啦

做過/去過好幾間上市公司

只要係啲唔使見人既部門

乜撚奇怪野我都見過

早兩年十四吋mon 都有
分享:hkex係後者,個位好逼
我見過/做過最極端例子有兩間:
A公司全High Tech,年年換新設備系統,又洗錢整到公司環境好Modern,租哂甲級金融地段,員工每年出12個月糧,基本福利。
B公司接近零科技零IT,全部野唔爛唔換,公司又舊又殘到爆,完全係90年代設計,員工跟舊時果有雙糧有花紅,平均每年出6-8個月,而除基本福利外,公司仲包食飯包OT。
作為一個打工仔,你想老闆洗錢係公司度定員工度?
前公司位又大mon又大,所有硬件都好新好靚,咁又點?每一行位頭頂天花就有幾個4K 連收音 360度cctv𥄫實你,每日監視你嘅一舉一動,慘過坐監
A公司似係食FUNDING維持,佢要使哂先夠資格申請新一批。
(A+B)/2
最極端係老闆每個禮拜都會CHECK LOG同FILE
你開過D咩
去過咩SITE
佢要SCAN哂

我嗰下唔係驚,因為我冇野斷正,而係覺得個老細D精神放係呢D度,間公司好極有限
out晒date啦依d
2024無WFH/Hybrid mode嘅都係閪公司
最閪嗰間咪要自己帶私伙電腦返工
跟住Display用電腦壞咗,我仲要拎多部返去頂檔,
做咗幾個月就走咗
hsbc
我仲用緊有粒波既滑鼠 屌你老母開機要半個鐘
Mirco management 真係最撚on9
你真係做過大集團?

好多大集團d 位都係衰過pat 屎wor
豬肉枱?有冇partition ?
2個Mon ,升降台,已經係入門
咩公司?
放cctv有咩用 做收銀就話姐
搞到員工咁大壓力做乜鳩
女人上司?都幾無聊
去過咩site都check到?
好想知點做到 佢又唔係IT部門
依家都愈黎愈多公司行flexi seating啦
我覺得又無乜野
如果覺得無乜私隱既又可以入focus room
做過美資,英資,港資
美資對IT最揼本,開新位買新硬件
英資就普通,租機多,速度取決於職位
港資就冇壞勁慢要照用,你要OT係你問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞