一間公司點對員工, 睇個位已經知道哂

188 回覆
717 Like 39 Dislike
垃圾公司例子:
文職成日要睇文件做文件嘢
但公司adobe standard都唔肯比錢買
System慢到仆街嚴重阻住做嘢
D kerning
試過in過間日資公司
見工竟然的左我去隔離starfucks
大無私樣就咁偷位坐低做interview
港資公司 老細生日搞party 員工要俾錢 又要落場搬嘢做待應
Annual dinner 又唔搵event 公司 要員工做待應 serve 客 搬嘢 成日話自己龍頭 實際係業界個名臭晒
又要威又唔肯俾錢
Ot 冇補水 老細眼中 你做唔晒就用自己時間搞掂
上司年紀大 想法好多 但又唔肯俾錢 叫下面啲人用努力啲自己ot 搞
來世不做港資公司
做過間垃圾公司
用埋d 10幾年前既舊notebook
慢撚到click每一下都delay
同腦細講就話頂住先遲下換 hea鳩你
shift+space bar
一人一部商務電話都係最新iPhone

一睇就知吹水啦
啱啱裝修好無一星期叫你搬入去
完全無諗過員工健康
申請wfh, no way
同我大力啲索呀
濕鳩retail office,咩公司唔自爆喇
我又唔係老闆,鳩知佢點解咁做
我估佢完全唔信任同事,每時每刻都要監視一切
Same
可能我地同一間
真係睇個位咩?
唔係睇公司多唔多人?
唔係睇有冇得wfh?
唔係睇人工/working hours/福利?

Laptop 配合置的確係好考量因素
但係又細又逼 係因為你公司多人
成間公司得你一條友 空間咪大
但係你做曬啲野喎
公司仲用緊4代i5 8gb ddr3 ram
開多個excel都死
即係有半個鐘可以hea收住錢hea又有咩所謂

之前部電腦成日都update,又唔可以熄機,老細都冇理辦法
張office chair都過皮啦
不過咪又係hot desk
員工每年出12個月糧

???
好多人都一樣可以得一條友做嘢啫
我覺得14吋mon 未去到最大鍋,係解像度舊到最高1366x768,呢個先辛苦
尤其會計睇Excel報表大範圍,顯示範圍勁小,睇死人
舊公司個Mon 雖然19吋,試吓用27吋mon槪念,用1366x768,單純D儲存格大啲,縮小佢又勁濛
我睇自己11吋iPad Air都冇咁辛苦
佢想講冇bonus有雙糧得base salary
最閪果間係公司每日要用相機影野
部機壞左叫我出錢用信用卡俾住先,痴線
我拒絕
但係大貓啲 equipment係前者嘅
枱櫈mon都啱哂位勁舒服 啲位又闊落
部電腦仲係2010出,冇公司電話,要用自己手機
in過一份暑期工
成間公司得5-6個人
office冇冷氣
每個位夾住部風扇仔
用Hot desk死全家
做乜都比人見到哂勁撚大壓力
多一秒留係office都唔想
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞