一間公司點對員工, 睇個位已經知道哂

188 回覆
717 Like 39 Dislike
你所講嘅係一間公司有無質素, 同佢係咪大集團無關係
見你咁講 我用緊17吋4:3已經算幸福
老友你部電腦係咪撳錯制搞到啲英文字隔到勁遠,之前試過
做過間IT vendor
叫sage technologies
平時靠賣人落site
員工冇自己位
本身已經好慳租
屌佢老味
慳到自己office冷氣都唔捨得開
第一日返工焗到爭啲暈低
我試過上一間細公司見客
佢職員叫左我入storage room x meeting room 等
屌佢老母臭閪間房冇窗冇冷氣
嗰時夏天
我除咗西裝外套d汗仲係咁標出黎
頂唔浦走左出房企喺度

我公司Microsoft Office 仲見到佢
我其實想帶出公司尊唔尊重員工其實好易睇
上市大地產公司6XK請個畫野佬返黎, 但用10年前7K spec既PC.
講真, 1個星期Dspec浪費既時間已經超過左7千蚊
頭頂有CCTV老闆全程MON住每一部電腦

如果已知公司裝cam係老細mon人睇手機果啲可以即quit
一部電腦萬幾蚊用幾年
對比一個人人工幾萬蚊一個月
根本好少錢
啲老細覺得你做得慢開 OT 就得
佢又唔洗俾 OT 錢
嘩屌 好似求其搵個位擺住你先咁
正常公司其實會唔會配埋headset
我返過一間上市大公司連headset都無要自己帶
teams meeting開speaker咩屌
緊係B啦
錢袋到落袋先係自己既
袋唔撚到話知你返IFC,ICC
關我撚事咩
大部份腦細都認為,你只是為公司賺錢嘅工具
要成日返公司已經可以blacklist
人多既公司 用豬肉枱唔出奇
新手包 好睇時機
睇你幾時入去
好多地方睇到啦
remuneration, benefits, administration, SOP
豬肉枱即係唔信d 員工
同埋慳位
因為冇梗位員工就唔會擺自己嘢喺公司
呢啲就直接待遇啦
我講嘅係基本日常環境配套都唔搞好俾staff嘅公司
你呢d好唔準
做得早期startup 就算美國最top既基本上office都係垃圾
但係股份人工可以好和味
政府夠用好廢既機 大把人覺得政府人工高福利好
好公司
我上過唔少有自己office嘅startup
正正常常
多空間
不過多數都租Co working space
政府就唔知喇未上過office
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞