一間公司點對員工, 睇個位已經知道哂

188 回覆
717 Like 39 Dislike
我其實想帶出公司尊唔尊重員工其實好易睇

行外人 已經唔記得第幾次見呢個名
大集團就唔會MON住每一部電腦?
用唔同方法姐
14?細撚過我手提電腦
樓主講果啲好閒啫

係咪好工好易分,返頭一個星期就會知:

閪工:頭一個星期已經好撚chur, feel到上手留左好多屎俾你,頭一星期已OT

比較好既工:上司/同事有教學section俾你,慢慢接手,會guide住你做,頭一個星期唔會OT
公司無錢買Microsoft
用緊套同Microsoft 差唔多嘅大陸嘢
有得wfh仲想點
一有team meeting 就閪林,要去隔離team 借位
試過公司office坐呢啲櫈利申唔係做髮型屋
唔係做實業嘅行業先啱行flexi
樓主見識唔夠
港資大公司,講緊新聞日日提個啲,唔少都仲係用緊20年前office setup
Junior返過間大公司,有條友已經係到做咗十幾二十年,成日同我地班後生講話啲器材啲雜物十年前已經係到
我返左半年都未見過d teammate 真人,日日wfh
同事上司西唔西 好唔好相處
基本上頭一個月就知
有啲老屎忽剩係guide你一次就expect你識
錯少少又唔耐煩 通常份人都係麻撚煩
20年前office setup唔緊要
仲好啦 唔洗驚係豬肉枱
人人有返私人空間 無咁大壓力
呢樣嘢真係見仁見智
有自己私人空間其實幾正,你做自己野無人望你,office環境靜好多,壞處就係通常氣氛悶啲,講得嘢都一定係關做嘢事
豬肉枱就通常氣氛輕鬆啲,大家多啲鳩up,但係遇着有啲好撚多嘢講嘅同事就會覺得佢好撚煩,有啲撚樣又好八卦會望你做緊乜
有邊個9個鐘內都係工作緊
做自己嘢回下氣都正常
豬肉枱一定有仆街勁撚八掛 成日望你做緊乜
唯有祝佢早日心臟病死
下下扮工 比人mon住其實個員工好辛苦
有時好難怪班後生走哂
職場文化唔同 叫佢唔好㩒手機?咪on9
以前做過一間公司就係呢d
Work from home…..
慘在港資啲大公司,好多中高層仲係上代人,7 80後,思維仲維持喺:老闆唔得罪得,公司大晒等等
有啲公司就算幾靚,啲人幾正都好,你對上有個傳統工作模式上司就好難頂
比人睇既位咪靚靚仔仔 無人睇既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞