相隔9年!任天堂將於今年度內發表 Nintendo Switch 後繼機種

283 回覆
116 Like 28 Dislike
pin this
1080p嘅Xenoblade
Console optimization唔同PC,就算Console同PC差唔多tflops但run出嚟可以差好遠

同埋BOTW/TOTK都有用到FSR,但最尾連30fps都keep唔到 (佢老味閪有時仲要係540p

睇吓今次係咪仲係用Nvidia,可能等DLSS打救,不過唔係行x86即係啲game廠如果出全平台又要用長時間去做移植。
當初吹到switch殺手
結果出完部機又重過人 性能又推唔盡要求

只可以話任記一定會繼續行平價路線
handheld要有1080p 60fps死左條心啦
玩MHXX開3D係幾爽,天彗龍啲招全部都係為3D而生咁濟
拎pc system 同console system 比
Switch 啱晒有一家大細嘅玩
我自己又無超要求畫質
有得開鳩game同另一半/屋企人/friend玩
又有得開隻pokemon Zelda沉返幾個鐘
同埋又唔算貴
記得4代遺蹟平原打雄火
一打D高低差位由下望住佢真係好似伸左個頭出黎咁
依樣真,佢肯用5nm以下製程,以console optimalization行到60fps應該唔係咩大問題(仲有FSR,如果繼續用Nvidia processor應該會support埋DLSS)

最怕老任為咗慳錢,新一代機用10nm/7nm,噉就閪冧
世紀大騙案,索尼
Software 仲要 1.2幾b cls
我打呢兩行字都冇咗
早一個禮拜睇twitter已經有一大堆”leak”,又話咩磁力joycon,舊dock兼容新機
到你自己做就會驚最強法務部
成功既新IP可遇不可求,Splatoon對上好似已經係Wii Sport
一陣阿占又唔知邊度搵度本舊數簿話PS2響唔知邊度又賣左五百萬部
見到前面有巴打講 Mario odyssey
呢隻 game 真心 optimize 得好好
我成日睇個仔玩
個畫面真係一 d 窒格都冇
真心癲

其實我覺得任天堂已經玩完
應該話遊戲界已經玩完
所有嘅創新所有嘅remake都已經出到七七八八
下一部機如果做到係創新嘅咁就係王者
又唔係3ds嗰啲雙芒特殊配置,要向下兼容其實唔難即係砌個模擬器
可能連模擬器都唔使,用返同架構,純粹係用返兩三千蚊買現在嘅晶片砌出嚟
其實要今日生產返7年前嘅晶片性能,可能成本仲高
我估只係cut咗個唔知有乜用嘅紅外線手制、玩唔返labo

問題係開sw1嘅game,會唔會鎖時脈,玩王國之淚森林落雨再開埋合體手,會唔會唔再掉fps
當年係ps3唔知做乜柒,突然用自家新架構,冇人識寫game之餘,仲要唔兼容ps2
第一版ps3開到ps2 game嘅原因:成組ps2晶片擺入部ps3度
第二版機減成本後,就冇擺ps2晶片

結果ps4兼容唔到ps3
希望個eshop做得好啲
正常成年人點會為咗上網呃like而令自己被炒同招惹法律責任
再講你因leaking被炒仲點搵工
老任向下兼容性唔怕嘅

gb>gbc>gba>nds>3ds
全部都最少可以向下相容一代,nds專登整埋個gba卡匣插得入gba game
3ds cut咗,但已進入網絡時代,可以上網買舊game玩返gba以上嘅game

係3ds>sw,因為連雙芒都冇咗,所以唔怪佢冇向下兼容

3ds唔掉得,就算有電腦模擬器,都唔會重現得到祼眼3d嘅效果
PowerPC轉X86係全世界趨勢

任天堂Wii u繼續用powerpc咪一樣頹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞