相隔9年!任天堂將於今年度內發表 Nintendo Switch 後繼機種

283 回覆
116 Like 28 Dislike
而家果部入eshop同整icon都lag
WiiU問題唔係繼續用Power
而係用陳年PowerPC 750
以前晶片簡單
NDS係直接擺多粒GBA CPU去支援
而GBA本身都係用ARM CPU就算,冇GPU

而家冇得咁做啦
我估
換cpu
換mon去到1440p
1tb ssd
個mon大左

IBM都唔得閒幫你研發新嘢啦又冇乜錢賺

當年x86伴隨wintel PC起飛,就好似之後arm伴隨智能電話起飛一樣,有大量消費級終端產品攤分成本兼打磨製程
IBM永遠都係玩server級「下放」消費級,eg. POWER4下放PowerPC G5

當Apple、Sony都唔用powerpc嗰時,仲有邊個陪你攤分進步嘅成本
ps5 最大問係係冇特別好玩game
如果1440p 60 玩到zelda 我都ok
除咗粒u,其實都唔一定有
其實動森仲有冇人玩
D女當佢養成人仔咗玩?
介面咪有4k 120fps
同當年PS3一鳩樣,介面1080p game就720p
根本係eShop問題
以前好似無咁lag
咁出黎拓
9年只改粒u唔會咁on9啦
咁手提mon咁大個mon又變雞肋
cpu勁咗hdmi出support 4k ,120fps 都感恩
storage都係靠sd同cloud ,任天堂要壓底價做家庭機
T239機能已經一早講左係幾多

頂多係
720P 60fps
1080P 30fps

4k自己買部4K電視自己upscale 啦
其實遊戲有幾多真係會用到4K ?
佢哋唔明白簽咗保密協議嗰條條款
唔係間廠有事係連爆料嗰個都有事
唔係罰錢咁簡單,係真係告上法庭嗰種

甚至追蹤到邊一個爆料,之前Apple都捉到幾個爆料
好多年前啲人成日話電腦有砌機,點解主機冇砌機?

就算係智能電話都係有人咁講
索尼獲獲都搞空頭支票㗎啦,廿幾年前PS 2又話搞乜差Online

跟住做到出嚟又麻煩到極點,又限制呢樣嗰樣
結果成個Online System要到PS 3年代先至叫做完整
係大廳fix24架好似
你試下拎個落雨泡泡出黎,drop frame drop到hi
其實switch概念定位係類似tablet
switch粒Nvidia Tegra X1本身就係for google pixel tablet

https://en.wikipedia.org/wiki/Pixel_C
mb 同 M都唔識分
一直都咁lag
前幾年有廠出過砌機電話,結果好快就收左皮
根本口爽荷包𣲷
Handheld 今次玩TOTK級數真720P 60FPS 唔昆
然後Dock TOTK級數 1080P 60FPS唔昆
已經當佢好進取
老任好似唔興搞 Performance mode/畫質Mode 呢D野
估計最盡鎖死係1080P 60FPS 就算, 唔會比你有1440P 30FPS咁
4k
指價錢
又有孖寶賽車 MARIO ,ZELDA 系列
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞