定期存款邊間好? (43)唔該睇完頭post 同條款先好問

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
其實綠債如果急著用錢可唔可以賣走?我唔想鎖2-3年
師兄,關於大新想問多少少,有無tg可以幫手解答下。
@goodnightfromu
唔記得8-9定9-10

伸9
正, 4.75%
可以,二手市場放
唔該曬兩位
係度問較好
而且我都只係新手
剛開戶無耐
我未用過大新。如果問得問題太簡單都包容下
1. 你嗰陣係網上開戶Or分行開戶,如果網上,要幾耐先開到。
2. 想知開完戶,係要落分行再開大新360活期?
3. 我見活期要做任務,係當天做完任務,之後先開始計息,or當月任何一天做完任務,當月之前和之後的日子都會計息
多謝
1)我分行開戶的
不過好似網上開加KOL ref有多幾百迎新
自己search search睇下吸唔吸引

2)我分行開戶時順便開埋360出糧戶口

3)該月其中一日達成任務,全月都可享有任務加成息率
不過有部份任務唔好臨尾幾日先做
例如股票交易,佢要T+2先正式完成
條款及細則無寫明呢個灰色地帶點計
但安全起見都係早幾日做好啲
多謝師兄解答
與及你可以search蛋黃視野,
佢有好詳盡既教學

不過VIP果兩個0.125呢
其中關於股票果0.125,
我發覺即日買賣唔似可以拎到
所以我都係長keep一股係倉底 (但咁做一定會收倉租)

同埋都係VIP既0.125既信用卡交易,
我發覺交費好似都唔得
所以我轉咗真消
(但信用卡交易$3000果0.1就可以用交費搞惦)
有望過下,所以諗住開來試試。不過做完任務+乜乜0.1/0.2利息嗰啲,係ebanking可唔可以睇到成功加咗利息。如果睇唔到,驚會好似你咁,突然幾個bug位無賺到息
ebanking唔見有顯示任務進度
而且派息時亦唔會寫明息率係幾多
我係有用excel計住所以先知息率有幾多
我琴日做係1個月4.05%
citi咁高既
做1個月定3個月好
明白,多謝。開多間銀行又要開多欄excel計
唔係好明 大富 同 馬拉松 有咩好入
要放3個月
但 得最後一個月 先有 6 同 7 (31日)

我見 中信定期 3個月 都已經 有 3.9 (93日 )

計番 total 都係做定期 多D錢
Citi 4.09
高息過活期

可以隨時提款而唔駛罰息
大富翁5月30入錢
拉勻3個月有接近4.16
會唔會入唔切 我見佢第二日先會當新資金
假設我唔洗提款 長期放係到
是咪都應該做番定期 算數?

活期好似成日要搬來搬去
驚就早一日入
我幾鍾意佢個加碼優惠, 如果有筆中途到期又未定點做好, 用加碼優惠夠靈活

所以開初點都開左大富翁先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞