定期存款邊間好? (43)唔該睇完頭post 同條款先好問

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
請問低過美金3萬元啲息會差幾多?
起底
巴打你走埋入黎呢個post嘅
睇你舊錢會唔會有機會急用 唔會就做12個月
可能會拎出黎用就3/6個月
之後再搵邊間高啲

不過已經水尾緊唔急用嘅話諗下美債仲好
我有筆資金都剛剛定期完,都未諗到放邊間好,現在好似間間都差唔多,最多都係4厘到
唔識build up港元轉英金再揀邊個美債再睇會唔會跌值呢啲麻煩野
個個都有既野,值咩錢
邊間有4?我4都殺啦
welab bank有4
恒生有個一年人壽保險plan 叫極蓄賞
一年回報有4.31%
要有恒生戶口同埋最高只可以擺18萬
有無人玩緊?
嚇到我以為入錯post
儲蓄保係咪可以一年後連本帶利拎走先
唔係就過主啦
呢個po d人開個ib account都懶,用手指篤下計數機都唔識抵畀香港班賤種銀行賺息差啦
宜家usdhkd=7.801
就算美金跌到7.75都係0.051/7.801=0.0065=0.65%
美債5.2%扣完0.65%都仲有4.55
至於佣金ib係0.002%我當你一年內全部買3個月到期嘅美債,即係一年佣金係0.002%*4,扣完佣金4.5%以上肯定走唔甩
然後我以上計嘅係最壞情況
美金唔一定跌
佣金我係計大咗個buffer

結論係,你只要一年內無港幣需求,本金10萬港紙以上,買美債一定穩賺不賠
其實我都用咗好耐時間,先突破到用IB 唔用銀行嘅心理關口
死賠1%,意外死賠10.1%,即係定期送意外死亡保 感覺上好似太美好,有無其他野睇漏
你嘅理解係正確
已經打過去問
不過賠多10%都係好少錢
我都唔係好明點解佢出啲咁既plan
可能為左做靚自己係保險業既市佔率?
即係賭你一年內會非意外死,係咪恒生收到咩風
DBS最低grade既account 係咪最少要keep20萬先唔使收charge? 諗緊cut唔cut左佢
我買咗
睇TnC每人只可以買港紙或美金plan一份,人民幣先可以買多過一份
準確來講唔係擺18萬,係到期收返18萬。即係買果陣個金額唔係齊頭數。
同埋有個保險徵費一定要俾(可以自己Google)
計完得3.2
係,要去分行cut,否則扣$200 一個月
明明我睇到工商新ACC有6厘限10萬擺3個月,(手機開新客戶)
開完都無既屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞