有冇巴絲已經失業半年以上

351 回覆
457 Like 28 Dislike
唔溝女,無女其實輕鬆好多
夠自己洗就ok
係,無小朋友輕鬆好多

有小朋友真係寧願慳自己都唔慳小朋友
夠積蓄咪得
唔通做啲$55一個鐘/ 比得萬6蚊一個月嘅工咩
Intern就無所謂 長做就
其實有另一半個開支真係大好多
出一日街睇戲求其食個飯都幾百蚊一日
對於我地呢啲失業人士黎講好大支出
做住pt先lor
再唔係做外賣師
賭波炒股我都賺
好多人就算賺都唔話人知
朋友問都話自己蝕
廢L事成日R tips
lm
真 炒股其實好難玩
都想諗下會唔會裸遲 休息下再搵工
做住pt先壓力都咪話唔大
得個一半收入
係,依家通街banker,但我做back office都搵唔到
係,有3,4份in完,之後見無消息追問下HR / headhunt, 話公司最後決定內部晉升
有諗過創業搞d Web3/crypto野 (我有上堂學過technical 野 +自己炒開crypto好多年),但身邊無人識crypto, 自己搞資金唔夠,風險大同未夠班 死死地氣揸返的士算,起碼每次開工穩定有千零蚊袋唔駛餓死先
係,over 100k 好多年了,搵返d 6,7萬一個月既,見都無得見 依家有3,4萬肯請我既我都照殺
到我42呢d年紀,就係結左婚有小朋友,要供樓,俾家用老母+老婆,保險,還p-loan乜都有,每個月唔食唔用都怎住要7,8皮野,積蓄好快燒晒
拎料,做research就做research啦, 信一成,雙目失明
好似九建咁, 痴撚線到要拎埋前公司及現公司 org chart, 冇撚野呀? on99, 已經要求乜都我印埋帶俾佢, 去既真係on9, 紙都蝕撚埋
介唔介意講下本來做邊一個行業
人工本來幾多
你本身人工高好難搵,而家經濟又差

老婆可能考慮出番黎做野?
同意,我本身考左的士牌就預左一日失業用得著新手好似我呢d,揸Uber Taxi其實夠做,怎住會派單俾你,而且唔駛識路,跟住Uber apps上面導航行就得,同埋行錯路你禮貌d講對唔住d客都唔會屌你,我經常行錯路兜路都未試過俾客負評
d公司真係on9, 我有frd見hedge fund trader工, 要個frd俾晒d策略同alpha 佢,無撚野呀?
好難了,老婆不是專業人士,兼多年家庭主婦,已經脫左節,出返黎做野都幫補唔到好多
金融,back office,人工過10皮
一個月搵到幾多架?
似又係中資cut cost炒人 而家中資個個諗住輸出員工出黎接手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞