有冇巴絲已經失業半年以上

351 回覆
457 Like 28 Dislike
涼住冷氣差好遠喎
快20年
已麻木
覺得人係應該無業
https://www.bokss.org.hk/
成日請人,試下

(18) 助理主任(職位編號:719)

處理再培訓課程行政工作、資料輸入及核對;協助課程收生及支援課程宣傳和活動;支援課程主任管理日常班務及接待處工作。

須具備任何5科中學文憑科目成績達2級以上;或中學會考5科合格包括中英數;有培訓服務或精神復康服務經驗優先;旺角區(需到其他中心當值)。

有意者請電郵至hqerb@bokss.org.hk或寄九龍旺角道2A號琪恒中心16樓1602-03室~培訓及就業服務馮先生收。

(19) 課程發展主任(職位編號:720)

拓展再培訓及相關服務;處理課程行政工作(包括面試及對外聯繫),教授個人素養課程為服務使用者提供就業支援;執行課程質素保證機制相關行政工作。

大專程度或以上;有再培訓服務、就業輔導或精神健康服務經驗優先;旺角區(需到其他中心當值)。

有意者請電郵至hqerb@bokss.org.hk或寄九龍旺角道2A號琪恒中心16樓1602-03室~培訓及就業服務馮先生收。

(20) 課程發展經理(職位編號:721)

統籌及管理再培訓課程的各項行政運作;負責場地管理、員工督導;處理各項資源、新服務拓展及課程質素保證工作。

學士學位或以上;須具再培訓服務經驗,具相關就業輔導經驗優先;熟悉電腦操作及中、英文輸入;旺角區。

努力製造被動收入,到時失業都冇咁驚
等陣先
今日ugrad 同 f.5畢業有咩分別?
讀書同錢脫勾咗好耐
香港失業率 2.8%
我都係AA制 未至於可以食軟飯
做左6年野剛移民
儲左5M直接做定期退休
好怕去外國再要面對人做野
認真回你,希望你唔係假膠

我係舊年年尾裸辭,1月1號計休息咗兩個月,2月尾先開始搵工
一路都主力搵d 同Title 或者高一個Grade 嘅Post, 但連Interview 機會都唔多,甚至去到中期,都有照Apply d Title 降咗Grade 嘅Post, 但都冇乜In 過

In 嗰陣又會Feel 到有d 人睇自己唔起,又有d 自己真係In 得唔好,因為真係太耐冇見過工,我上份工係Grad 之後做咗9年
又有份我覺得In 得幾好,但最後都唔請

冇追Post, 唔知你咩Field 同個Case 係點
我唔知你搵唔到工有冇咩原因,但我相信總會有
而你要搵個原因出來對症下藥

我過去呢兩個幾月就係不停執CV, 由頭兩星期冇得In 變到一星期至少有一兩個First In 機會
又不停Jot 低人地問過嘅問題,再預備定中英文Version 嘅稿
兩星期前好慶幸見份工要Written Test, 初初仲諗會唔會係作文/Aptitude Test, 點知係做d 同工作內容有關,又算係自己強項嘅嘢
In 嘅過程雖然我自己都仲覺得唔係太流暢,但都比之前好
最後上星期出咗Offer 畀我,以一般同行嘅Structure 計,Title 高我之前1至2個Grade

祝你你都搵到問題所在,快d 搵到工
邊範it?
咩價位?
半年好短啫 一生咁長 慢慢搵啦 加油!
6年5m
title有撚用咩,我要錢你比clerk都無所謂
每個人要嘅嘢唔同啫
同埋除非你好安於現狀,如果唔係比份Title 低d, 但人工高d 嘅工你,你都要考慮將來有冇可能搵到份人工再高d 嘅工,唔係話必然,但同行計,好多時人工同Title 都成正比,到你想搵份人工再高d, 就要搵Title 高d 嘅工,但你又冇嗰個Title, 人地點解要考慮你,唔通你同人講因為我人工就高過一般同Grade 嘅人?變相幫自己封咗頂
唔要面嘅話咪試下食
比條女睇唔起渣嘛 少少錢都出唔起
成日請人伏工?
我都有兩年 唔係做住PT唔知點生活
間間公司話請人
實則請萬能人
人工又比唔起出面個價
老闆當員工傻
面子從來不存在
點樣可以令班女請我食軟飯
Ching似乎好有經驗
衰衰地撈下保險頂住先
多謝認真分享
所以你依家份工係少錢過以前?
都多過
不過個人比較著重長遠發展
同埋大部分時間,唔到出Offer 都唔會知價位
咁你要咁上下人工,梗係睇Title 搵
我樓下菠蘿包10蚊兩個差唔多啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞