有冇巴絲已經失業半年以上

351 回覆
457 Like 28 Dislike
試過失業接近一年⋯
個時真係好頹,但唔可以俾自己懶唔可以俾自己停低
所以去咗搵parttime讀

樓主加油,最緊要keep住要正面啲
唔好放棄
憑咩借銀行?
定係大耳窿?
已經無希望搵到工
返乜吖 拎三寶好過
我有個fd 又係4張野俾人炒左佢索性轉埋行,好彩佢屋企都有d 錢
岩岩好三個月
有位記得通知聲
唔岩聽嘅嘢你想唔想聽
都係睇自己目標既姐…
其他人搵幾多關我撚事咩
讀書都唔平 特別係有技能果啲 考到牌果啲讀4-5 年十幾萬 純支出冇收入點捱 你揀咗咩讀
樓主日日係財經台話自己輸幾十萬,唔洗咁認真
我老豆真係 廢老又win
我2020 都失業一年 個時焦慮到爆 但叫自己冷靜當放假
下一年繼續生活
天無絕人之路 唔好灰 一定有希望
因為輸入外勞?
靠咩生活?
傷殘津貼
咩病可以拎?
精神病
待業一年,心靈脆弱,到而家都未敢寄一封求職信。
以前返工個陣太忙,連洗錢都冇時間,結果冇工開嘅一年時間fing咗30萬積蓄開頭好爽,個個月比千幾蚊睇consulting(不過真係會有啲用)、亂咁課金、去旅行買嘢唔睇價錢、一個人閒日去食和牛火鍋放題……但洗下洗下開始焦慮,而家又開始返節衣縮食。
最on9嘅係失業早期個人渾渾噩噩,諗住想自己有啲轉變,結果比旺角啲美容中心sell屎捉住黎sell就乖乖買咗幾皮嘢療程而家仲還緊分期,如果唔係咁on9嘅話,應該仲可以再風流快活多半年
前面有巴打講話失業期間點都要搵嘢做,呢個好認同,我自己呢一年完全冇工作冇pt,雖然日日瞓到自然醒好爽,亦都多咗好多時間陪朋友,但係慢慢個生活會冇咗規律,個人就會開始越嚟越迷失所以哪怕唔開工,都最好搵一樣嘢有規律咁做。(例如我自己最近沉迷減肥,覺得做運動好改善到心態,順便慢慢建立返自發行動嘅習慣)
同埋哪怕當日冇任何安排,都盡量唔好瞓過中午後起身(我自己都成日做唔到),因為當你下就甚至黃昏先起身,發現一日咁就過咗去,會好影響心態。相反,早啲起身見吓出面嘅太陽,個人心態都會積極啲。
最後就係建議如果真係得閒唔知做咩好、心情屈悶的話,可以整一張博物館通行證(25蚊一張),可以任入香港大部份博物館,有排行。然後幫自己安排幾個小trip,早起身去食個靚早餐,然後去博物館認真睇展品、周圍行下,同自己約會(當然都可以約人一齊去)。難得時間全部由自己支配,唔襯而家周圍去睇吓,將來做返社畜就冇機會睇㗎喇
it 8月開始冇做野
L 有20K。。。

殺你呀,休衣褲 狗話20K啦
全世界最多閪客嘅地方
中女先最癲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞