有冇巴絲已經失業半年以上

351 回覆
457 Like 28 Dislike
6day 11個鐘
冇學歷冇技能又要搵錢,係用生命同時間嚟交換架啦
17.5-20k=17.5k
包3餐想做
無錢 就算ugrad有幾年經都要做㗎啦
但同期啲同學23kup 搵多成倍錢
20k要做到店長先有
每間店得一個
仲要係可達only
一般店員係可達17k
我就係出得多街先知連登鐘意鳩吹
個意思都係講緊,失業只係個人選擇
餓唔死人嘅工周街都有,亦高過唔少低級文職,只係睇你放唔放低到個所謂身段
咩背景學歷可以失業咁耐
咁都有17k
要做嘢一定有嘢做喎
做飲食 實請
香港又無capital gain tax
其實唔需要返工搵錢
炒股票賭波賭馬crypto咪得
又派膠
你搵緊幾k
30k
唔係架12個鍾真係有
咪叫人搵20k 都未有嘅工喇
11個鍾 17.5 比人搵笨

17500 10個鍾都有 有d鋪會有
而家佢失業,又講到積畜就嚟冇又幾大幾大壓力咁
唔通叫佢Aim一份50K嘅而唔係馬死落地行
失業真係好爽😄

每日起身慢慢食早餐, 睇住旁邊D西裝友趕頭趕命,自己懶懶飲杯奶茶

食完早餐, 返屋企上網搵工, 每日SEND十封信差唔多,

之後訓覺, 訓到十二點或者一點起身, 可以開電腦睇劇, 睇電影, 打下機, 有左電腦, 呢個世界大把免費娛樂

到左三四點, 可能會覺肚餓, 由於消耗唔多, 可以考慮落街10蚊兩個包, 或者 食麥皮

HEA到晚上, 如果有家人就返屋企食飯, 冇就盡可能自己煮, 節省少少

失業左一個月, 依照咁既生活方式, 扣除必要開支, 總支出大概平時返工四成左右,

諗落都覺得好笑, 我辛苦工作, 為左就係六七十歲後, 可以享受類似咁既休閒寧靜既生活

原來失業已經可以做到, 人生真係可笑, 哈哈
係囉 真係唔掂 隨便搵日 見到食店就入去問 全職樓面 請唔請 你肯撞 實有一間請緊
至少17000 無經驗 有經驗做部長18000至18500 慢慢上都係 去到經理23000至25000
其實你係咪qualified 同你有冇空白期冇關係
請你都係睇 relevant exp 同qualifications
綜媛啦
本身做緊邊行?積蓄仲挨到幾耐?
想唱衰香港?
煽動喎!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞