突發!Windows出世紀帝國4!!!

346 回覆
152 Like 3 Dislike
三咁少種族 咁少科技 咁少建築物

又無城堡 點講都差過2啦

歐亞北美都十幾個民族 加埋唔同卡組真係有排玩
同埋點會無城堡
城堡個優勢係aoe3更加突出
進可攻退可守
人地起一座係自己基地隔離真係頭都痛埋
其實3都唔錯
成日比法國重騎屈住打
神話世紀我爆機過幾次

同埋點會無城堡
進可攻退可守

3 三個系列既民族差異都幾大

同埋點會無城堡
進可攻退可守

可惜美洲土著人氣好低, 冇咩人用
其實好勁

同埋點會無城堡
進可攻退可守

其實好勁

全部係top tier嚟不過冇人想用
新電競熱門?

只識玩AOM打電腦
依家先知有出AOE3
我仲玩緊AOE2 HD

有冇人玩過AOM
模式好似AOE2+3咁
升時代有得揀 有三大種族
但又好似AOE2既起兵方法 (除埃及/北歐/Atlanteans)
最近又好似出佐新 有中國神話

http://ageofempires.wikia.com/wiki/Chinese_(Age_of_Mythology)

中國幾屈機下喎
打電腦都比朱雀屈
搞到我要去搵個新PATCH改弱番佢
只係自己玩

佢話有出新既國家就話姐,重製無MUG興趣

多左中國文明

BTW AOM 神作來,3D畫面到今時今日睇都唔落後;有AOC的快感,但冇AOE 3的複雜。

唔知點解紅唔起

個人覺得神話野唔係人人啱
我有買但玩幾野,見到d神佢識我我唔識佢

我開頭都唔識神話人物,但玩玩下就開始中意,大學JUPAS仲放左神學入 band A

BTW 玩左咁多年都覺得北歐最有快感,用士兵起屋,一路打上去路起軍營爆兵,真係好爽。後期用Loki 響人地後花園起廟,一出就出三四個巨人

北歐打到邊起到邊,爆人城鎮即刻起返坐自己
AOM有個特色係神力,係咁多代AOE都冇既function
一個龍捲風可以反勝

Loki 簡直係戇鳩既
同佢打打下會無啦啦變幾隻巨人出黎
仲要變乜係隨機嘅

最痴線係出神獸可以零秒訓練,加上中後期打得快就多眷顧價,基本上可以無限千幾血的巨人。

一次出三隻火巨人真係屈機,不過希臘啲英雄平靚正,要反制其實唔難,亞特蘭所有兵可以直接變英雄,造一堆弓兵英雄出嚟,乜神獸都未驚過

同埋點會無城堡
進可攻退可守

其實好勁

其實3個外族系統,即係個個起交易站個個野
我覺得係幾好玩,成日收住條馬車線基本可以無限farm

交易站每個國都可以起
不過土著有得起祭壇跳舞Buff訓練速度同戰鬥力
同埋啲建築物有啲特別嘅制, 撳咗有特別科技同兵出
淨係想問一樣野
How do you turn this on?
淨係想問一樣野
How do you turn this on?

點撚解你識教著佢架
AOC 比我既感動已經冇任何一隻比到我
想當年神手綠阿 好難搵番果種感覺
同電腦打,最鍾意一開始就先起船,然後撘船去一個島仔建立帝國。

進可攻退可守
AOE3 我結論係近攻兵除左早期擾亂,都唔知有咩作用,火槍兵好快就出黎

當年我既樂趣只係升級後睇城市,得返look下景觀
好似巴黎聖母院有鐘樓駝俠
3 去到後期, 一隊兵入城, 30秒就同你拆晒所有野..

同埋點會無城堡
進可攻退可守

我諗差唔多咩game 城堡都係進可攻退可守架啦
依家先知有出AOE3
我仲玩緊AOE2 HD

當兩隻唔同game咁玩算啦.
AOE3 我結論係近攻兵除左早期擾亂,都唔知有咩作用,火槍兵好快就出黎

當年我既樂趣只係升級後睇城市,得返look下景觀
好似巴黎聖母院有鐘樓駝俠

近戰騎兵早期可以屈機動性騷擾甚至擔任主力
後期主要負責包抄同打亂對面陣營
普通近戰步兵早期多數負責拆遷同保護弓弩
後期除咗護炮就真係無乜用
其實都幾符合火器淘汰冷兵器嘅歷史
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞