成龍嘅戲算唔算動作片天花板

215 回覆
78 Like 181 Dislike
好多鬼佬鍾意睇玻璃樽....
成龍本身就係做雜耍出身,再扮係功夫
咁你回覆我駁嘴做乜呢

我話唔講政治同品格,講電影佢係西利。

你就話要計,其實等於人地討論邊間餐廳好食

而你就話依間餐廳好撚劣,因為個廚師會叫雞嫖賭飲蕩吹。

九唔搭撚八,你話On唔on9。
5你老母
字都未撚識打
講緊佢連替身嘅功勞都攞埋呀
醉拳其實勁撚好睇
唔可以話抄基頓, 卓別靈, 淫龍一早有講過係參考, 鬼佬電影研究觀點都當係致敬

淫龍最大貢獻唔係咩玩命式跳樓, 高危動作, 而係佢嘅極為流暢嘅一連串動作設計, 同鏡頭運用設計, 充滿大量趣味動作, 同各種環境, 道具, 人物嘅極限運用, 以及低暴力感動作同極為靚嘅動作設計(淫龍好中意各種人物, 物体旋轉), 依個係無出其右, 可以睇“奇蹟”,“A計劃”,"警察故事” ....
幾時有講過話從來5用替身? 咪屈得就屈la
鬼佬最推純淫龍唔係“功夫” , 而係“動作設計”,唔係單係武打,而係一整套配合劇情嘅“動作設計” , 包括文戲動作 , 打人被人打, 多人打鬥設計, 跳躍, 閃避, 翻滾, 旋轉. 對環境, 道具, 人物嘅極限運用, 配合喜劇效果, 大量減低打鬥嘅暴力感, 先令到佢喺荷李活同外國嘅受眾最大化
唔好人云亦云啦傻閪呀
你識好撚多功夫呀?
點侮辱呀講嚟聽下
其實噏得出佢做過嘅都係得安娜與國王同埋魔盜王,其餘佢都係拍B片,咁都唔算敗走?
但個人覺得其實佢咁努力學英文又講得好聽,做配角都好睇,如果佢肯做配角拍多啲戲就好
據聞發嫂好撚煩,拍戲又要跟埋去,又要劇組包佢啲住宿係top既,搞搞埋埋不如返香港做土皇帝
外國又唔係fking care嘅
cancel culture咪係

利申:唔認同cancel culture
成龍粉就係會變到 眼又盲 腦又無埋
咦 咪搞我
如果齋計佢嘅戲嘅影響力真係香港top3
去親第度旅行講自己係hong kong黎
啲人一定係話bruce lee 或者jackie chan
直頭第二啦
搲頭,去開邊度食嘢 度過個廚未?
啲唔識跳舞嘅人要跳舞時,個cam都係咁fing
美國隊長
唔好話Hulk
純粹講香港動作片演員 (唔係講咩真人好唔好打, 打得唔代表演得好)

成龍一定最易入口
甄子丹第二
李小龍 or 李連杰第三

美隊大波波對住港產片演員, 真係車尾燈都見唔到
講打鬥就唔係, 如果講啲跳樓飛車花巧動作來緊, 講真都可以講係天花版, 如果講隻揪隻, 甄子丹既殺破狼同導火線可以講係打鬥天花版
淫龍最重要一樣嘢就係將打擊上痛感表演由嘍囉反派轉移到主角身上, 呢個真係開創性
唔明啲人日吹夜吹美隊2,明明fing到眼花
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞