成龍嘅戲算唔算動作片天花板

215 回覆
78 Like 181 Dislike
你老母生你出嚟夠侮辱人類添啦
Marvel嚟講尚氣巴士嗰段係唔錯嘅
8、90年代成蟲紅到癲,我相信無辦法否認
去荷里活拍戲做主角,連game boy都有佢嘅遊戲,就知佢作為文化輸出,喺去到一個幾誇張嘅高度
係高到往後呢幾十年都冇其他香港人做到
如果有外國人問咗咩港產電影好睇,我相信我都會介紹李小龍,成龍嘅戲俾佢
但如果佢話佢睇完啲戲鍾意咗成龍,我實屌鳩佢on9
仲有套男兒本色,搵埋檸檬,余文樂三個一齊,結果另外兩個喺大陸都紅嘅,佢就
你的樣子如何, 你的日子也必如何
樣衰唔係罪, 但樣衰發明星夢就係不自量力
樣衰都算,仲要泊喺另外兩個靚仔度,咁緊係閪硬啦屌,淫龍都係好彩撞正李小龍死後上,如果泊埋一齊都衰
類比錯誤wo,最多話個廚師偷睇阿婆沖涼
呢條片真係講得好
long take wide shot功夫片如果有人呢個時代做到,一定比佢紅
但呢件事係建基於有極長拍攝時間+成本,加埋用無數嘅stunt man安全砌出黎
社會越黎越重視安全同成本,成龍嘅片嗰種風格無可能重視,嗰種功夫片係隨住時代進步必然會淘汰嘅副作用
只可以話成龍私生活/政治立場/個人形象太仆街,但佢電影嘅成就一定要比credit的
類比錯誤,宜家個廚師係俾好材料又煮得好俾你,只係人地放工後私人行為仆街關你撚事
當然算
純動作片天花板就唔算
但係綜合武打同搞笑既佢應該都算係第一
唔討論佢私生活同中國會爆炸之類既野
到而家都幾鍾意rush hour
好記得佢同個黑人裸體係香港到跑
佢老豆死好運, 李小龍唔死佢真係無位上
做死一世龍虎武師, 不過又報返響佢個仔身上嘅
點捧都唔撚紅, 仲要野野奶大鑊使佢老豆一筆
真係舖舖金

1. 開戲畀個打靶仔拍
2. 老強掩口費
3. 吸毒贖人費

野野都係大錢
你信
外國叫成龍啲戲做動作喜劇
佢除左醉拳之外,都無講明過係咩類型功夫,佢更加無做d乜乜物物功夫大使,榮譽掌門人之如此類既野,點得出侮辱功夫言論?
佢套神話真係幾正
長鏡頭好多時見到受靶者舉定手等接招,好套路
又唔係靚仔,又無演技又唔打得,啲人對佢嘅印象永遠都係淫龍個仔,咁都紅到先奇
你當發哥冇到?
個演員識打一定係闊鏡頭影晒
唔識打用替身就就得返啲手手腳腳
連打嗰下都睇唔到
佢幾時有喺荷里活做主角?
替身動作天王
唔通下下自己上馬咩 on9 盲反都有個譜la
成龍撞到腦出血 差d斷腰斷腳個d 你5講?
如果佢冇講0個句"全天下男人都會犯既錯"屈鳩哂全天下男人, 我可以同你一樣hea過架

點解藝人, 尤其演員, 唔可以行差踏錯
就係因為佢既私人行為真係會影響觀眾睇佢表演既投入度

dllm明明係個死咸蟲, 響戲入面佢做到自己好撚專一好撚正義既話, 你真係入到戲完全唔諗佢戲外既野? 好難囉唔該
咁你點睇摔角
Rocks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞