【突發】大陸學生原來係梗樣睇香港d學校

312 回覆
76 Like 495 Dislike
英國係易啲
日本睇大學同邊科,例如東大理科x類咁係可以好難
韓國都係好難的
有啲簽證都要睇排行榜
https://www.bbc.com/zhongwen/trad/uk-61633326.amp

該簽證申請人必須滿足的一個條件是:畢業那年所就讀大學必須在以下三個高校排名榜的任何兩個中名列前50名。
這三個世界高校排名榜分別是:《泰晤士報》高等教育世界大學排名( Times Higher Education World University Rankings)、QS世界大學排名榜(Quacquarelli Symonds World University Rankings)和世界大學學術排名(The Academic Ranking of World Universities)。
有呢d分我不如去英美加讀名校?
學校level唔等於學生level
就算北大清華同HKU同級
但人哋嘅學生係萬中選一
無可否認香港入大學一定係易好多
其實係
香港學生係搭順風車嗰個
大陸學生幫港大中大衝排名
中學讀孔乙己 范進中舉
鄉試考到舉人已經一世無憂
報咩
條友大學都未讀過,鳩嗡佢就叻
鳩up,點止2 3倍
係香港所有UGC加埋都冇一間清華咁多
不過經費多冇用,大陸高等教育個制度咁差再多錢都彌補唔到
又係呢啲「人多生源質素就高」理論
大陸個制度咁差出鬼到叻人咩,人多生源質素就高嘅話,非洲一個洲就拋離其他洲加理,咁非洲應該出最多天才
No one cares 你個s
事實的確係咁
水平係差唔多
不過唔好睇到人地咁咁聰明
好多係勤力
未必 當年有個同學interview攞咗conditional offer 5條2就入得北大
先唔講上面d大學係點 香港入u真係極容易 今時今日係香港都入唔到u真係要反省下
再講就快攪到要批鬥社會階級分子
冇中國台灣既
原來而家hku grad係做狗 咁唔係hku grad既係做咩?
WFC

咪又係死要嚟讀,讀完先可以駁腳走出去。
我都覺,有呢啲分點解唔揀mbbs我估呢啲都係大陸人,本身都諗住喺大陸發展
台灣仲廢過大陸點搞,得台大夠quali唯一價值係有機會移民台灣
有得去Cambridge 仲同你讀清華
中國d大學咁勁

班撚樣就咪鬼落香港或出外國讀啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞