【突發】大陸學生原來係梗樣睇香港d學校

312 回覆
76 Like 495 Dislike
打字都有口音
訓練機器 vs 教育人材
太睇得起香港d大學了
香港啲學校好識跑分
收多啲中國學生/教授=國際化

如果人哋改計法, 正確地將中國&香港計入一個中國
啲排名即刻閪冧
又然
QS其實都係得啖笑
鬥論文鬥國際學生比例之類其實無咩意思

而且有幾多人真係會睇QS rank請人
local大學個個都有自己既心水排名嫁啦
咁你UG唔去讀Open U?

我親戚笑問
大陸落嚟個班邊睇排名
睇住本特區護照就夠啦
咁一個HKU專才同一個Chin U所謂專大都有幾大分別ge
咁睇QS定心水排名都係港大win喎
#港大哥哥姐姐 #你是我榜樣 #大學夢
https://lih.kg/3681262
真 最勁個班直接去左 外國top u全獎學金
其次先去香港來拎護照 之後再當跳板
再去外國
我邊度有話港大唔win
係City果啲刷排名啊嘛
省頭幾名已經係香港嘅狀元級數 甚至超過
一般mbbs學生嘅成績冇得同省頭幾名比
仲要高考難過dse咁多
係勁嘅就唔會衝晒落嚟讀
唔想知佢地點睇我地

你會唔會介意印度佬點睇香港人?
講得難聽d 本地大學如果冇大陸人落黎讀postgrad出paper 排名都唔會咁高
淨係靠local死得
牙科好似世一?
唔怪得你 你英文咁差
我愣了,這才想起來,城市大學是一所歷史悠久、學科齊全、學術實力雄厚、辦學特色鮮明,在國際上具有重要影響力與競爭力的綜合性大學,在多個學術領域具有非常前瞻的科技實力,擁有世界一流的實驗室與師資力量,各種排名均位於全球前列。歡迎大家報考城市大學。
你以為浙復上交係垃圾
香港嗰d就真係垃圾(收生要求方面)
牙科醫生霸權,佢地唔肯開多d學位啫
講緊世界排名喎,畀你開到都有排追
香港人最放唔開嘅就係中小學階段
覺得中小學階段要有幾selective得幾selective,有幾hardcore得幾hardcore
然後大學就玩盡無悔,畢到業就得,最緊要當年公開試個分穩入錢途科
咁樣嘅教育又點會令學生有健康嘅童年

所以中小學階段係應該培養soft skills、exposure同興趣為主,學業為輔
到ug應該寛進寬出,再將商科同專科轉graduate entry,而graduate entry programme一定要嚴進嚴出
有志讀商科同專科,又或者想行學術路嘅人自然會喺ug自己慢慢chur
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞