【突發】大陸學生原來係梗樣睇香港d學校

312 回覆
76 Like 495 Dislike
最出名係 台成清交政
其實這期間嘅實力差距大唔大?
依家香港大學畢業咪做同胞啲狗,唔係覺得自己可以高級過同胞呀?
從來唔敢同內地比較
佢哋叫價咁低又可以搓圓撳扁,頂爛市
正常邊個會咁on99無補水無晉升機會996,係佢哋由細到大慣非人生活先ok
你講嘅係係人都知嘅嘢
但有充足資源同佢哋有冇主動學英文係冇直接關係

科技進步咗 學英文嘅資源多咗好多
就算窮嘅其實都可以上網學英文
但英文竟然一代比一代差

因為依家英文唔再係潮流
97年代英語教學嗰堆好多都讀「翻書」 中意英文歌
就算係近啲嘅90後都有Justin Bieber Avril Lavigne嗰啲令年青人想學好英文
上Facebook同同學罵交都專登check grammar 打英文互罵
以前英文好係好型好威

但依一代十個有九個都中意K-pop
香港亦冇咁國際化
行轉中環都普通話多過英文
近代根本就睇唔到有咩誘因要去講好英文
仲愈嚟愈proud of Grammar唔好添
成日以前自己嘅chinglish mistakes 同啲鬼佬嘅minor mistakes可以混為一談
新一代的確係比較詞不達意
罰你睇多次啦
係band 2嘅都要由He She It教起
而Band 3嘅係連abcd都唔識
Band 1嘅多數得以前band 2水平
同COVID上網課都好有關㗎
班友真係年幾冇讀過書咁
剩係停默書都影響咗好多
Band 1學生可以月份都唔識串
頭10位5間都係香港
咪又係爭住落黎
我有藍親戚好buy 大陸嘅嘢,但一到安排個仔讀書,就千方百計安排佢到香港讀。
最慘都係一眾香港平民學生姐
唔知自己玩緊一個完全唔公平嘅遊戲
以為自己做唔到醫生係因為唔夠努力,甚至唔夠聰明
太遲,香港應該除咗鯨大,其他都已經攻佔咗
因為鯨大唔係魚,冇人睇得上
竟然冇人屌"梗樣"
老老豆豆
香港隻教學法好悶,全部職場用
一去到真正用途,唔好話對話,睇戲無字幕都頭痕
中學畢業之後,睇多咗美劇同鬼佬youtuber
見到啲Slang同諺語,反而對英文多返興趣
條友真係唔識
仲話我9up
同港大-中大一樣咁大分別
咁你咪撚用
佢應該Chinese U出來
唔識英文唔好怪佢
咁點解唔去清華要過嚟xgu
啲大陸人就係讀唔掂先落嚟讀
第一句認同
第二句冇可能
舊陣時even最精英讀到u嗰啲 大部分都係土炮出身
啲老一輩醫生律師 唔少人都係港式口音even有啲1999
你睇下肥仔聰當年喇沙+hku 佢啲英文
而家最勁嗰啲 大把人英文native咁
更加唔使講而家平均教育水平高咗幾多
資料顯示,清華大學2019年財政預算,達到人民幣297億元(折合港幣339億元),比本港大學教育資助委員本年度撥給八間資助大學(上述六間外,另加嶺南大學和教育大學)總額225億元,多出五成。教資會這個金額,僅相等於排名第14位的浙江大學今年預算(人民幣192億元,折合港幣224億元)。

點只 hku cu一年得~50億度
咪撚來讀囉
唔係囉 殿試頭三係直接入翰林院做修撰/編修 一開波已經從六品/正七品
古代你中到舉人進士已經係人中之龍 你想嘅已經可以做官 啲知縣都係科舉出身

你覺得有可能全中國每年得三個人有官做咩
現代夠係啦
認同 特別舊教科書啲英文都唔夠authentic
E.g.答 how are you係唔會答I’m fine
DSE speaking 考小組討論又反映唔到一個學生英文程度
反而ielts 問啲生活化嘢先test到一個學生日常對答得唔得
你日常都唔會同friend講I agree with you啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞