【突發】大陸學生原來係梗樣睇香港d學校

312 回覆
76 Like 495 Dislike
大陸工程可以偷工減料
點解第二張圖中國大學冇台大
國安法
Shity到底憑乜嘢
老實講 人地千軍萬馬過獨木橋
入到浙大既難度都難過你香港人入港u好多
(唔計後門狗 ib狗 )
都係一個朵
香港 三大,五大

只係佢叫985 211
你真係fact check下嗰啲「評級機構」就知啲標準有幾「客觀」
同埋世界頂級大學嗰 d 廢科學生都成日自嘲係沾「神科」嘅光 當講下笑就算
吱一聲笑左出黎
北大清華BA畢業要黎香港讀phd先返上去
咁你諗下點解佢地要咁做?
排名嘅嘢睇下就算 其實大家心裡面都有個分 QS點都唔會影響到
(當然最勁嘅北大清華畢業之後去曬美國
香港學生除咗top1%點夠大陸鬥啊
廿年前識幾個上海交通大學year 1 嚟 city 讀 BBA year 2, 好似係交換生,佢哋嚟到先知咩料,完全賣豬仔
佢哋辛辛苦苦,過好幾年非人生活先做到嘅嘢
我哋輕輕鬆鬆就完成
再次證明中式填鴨教育就係垃圾,浪費佢哋啲時間毁埋佢哋童年
排名睇ug?
笑死
佢地先係精英制

讀唔書個邊 初中升高中 out左50%

大學再千軍萬馬過獨木橋 上到985先叫做普通人
上到清北個班=人中之龍
睇嚟佢唔係讀HKU
點都客觀公平過兒登仔吹奏「神科」吧。世界排名是科科有,兒登吹奏的是選擇性,刻意只講頭幾科有幾好,等於說後面有幾百個同級的唔好,特登踩低大量接近好既、遠好過那些兒登仔的。
澳門大學係咪笑話
你用最好最多資源個堆同香港所有比較
例如 香港旅行與款待世界第一

最搞笑係 香港服務行業 又係出左名世界知名
是旦啦,依家香港啲U多大陸人都爆
香港只有一間大學
人地年年用緊香港既人口去考試 千軍萬馬過獨木橋

以前說話真係未發展起來第三世界
但依家美國要佢認係已經發展國家

印度第一個間理工 都勁到仆街
其實都係頭幾名,香港會offer scholarship 對佢地都吸引,去外國又易啲
咁又係無返大陸閪落嚟污染嘅
香港都唔使咁折墮
而家輪到污染日本呀
睇吓日本點樣折墮法啦
出身唔好唔係問題
你份CV靚或者有connection咪得

不過通常啲野雞畢業柒頭做到3X歲都係係細公司做頹工, 英文又廢, 轉嚟轉去都係垃圾公司
自尊心很重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞