【突發】大陸學生原來係梗樣睇香港d學校

312 回覆
76 Like 495 Dislike
難入 ≠ 勁
IB入大陸大學難過DSE
識得有人DSE B5 24分入清華
IB嘅話要38+ (中國大學唔鍾意收IB)
魚仁生聖呢?
大陸U唔係好認IB
反而港澳台學生好容易考985
其實呢篇潮文喺邊到嚟
早十幾年就係 嗰陣如果你個分只夠入嶺大 係大陸選啱科嘅話清華北大都入到
所以一大、三大分別係幾大
聽過CU本科大約係廣東省頭100
北京大學英文2都入到
讀過當年所謂三大就知
唔計神科果班 根本local大部份人考完公開試既讀書生涯就完左

就算一堆engine it算係專業啲都好 香港學生都係應付考試式咁讀 同中小學填鴨式讀書冇分別
你話要做研究諗新野:喂 香港地邊搵到食架
一句收撚左你皮啦 pass咪算 有料既都唔會留香港

果啲咩qs排名全部講research量乜乜柒柒 實情入面conduct research 果班九成都係請大陸佬搞 所以實質上個排名都唔係好關香港人事 唔好拎黎打飛機啦

如果dse同大陸高考merge埋 而家啲三大ba bba science bss尖子分分鐘連大學都入唔到
9up唔洗本,北大最低係全4,北大清華呢啲冇幾粒星都唔洗諗
不過暨南大學係香港人堆填區,考得幾差都至少有呢間讀,呢間垃圾都叫廣東第三

佢以為以前band 3嘅學生就唔使he she it教過
但係大陸課程係難到癲
英日韓都唔會考到咁難
睇你係邊度人咋
如果你係河南山東依啲低端省份考高考 就堅仆街
如果你係北京戶籍天龍人 個遊戲就唔同曬
啲評級機構全部都不撚知所謂
啲評審啲水平可以差到連啲學校都搞錯
真係行內人 無論係好嘅grad school定top firm嘅HR 自己會有一把尺 唔會睇依啲濕鳩排名
依啲咁嘅排名 最大作用係吸引international去課金 澳洲啲學店依方面玩到登峰造極
Google翻黎

北大,最低錄取分數702分,全省排名第104位

清華大學,最低錄取分數線703分

香港大學在內地的最低錄取分數線為文科660分,理科680分

香港科技大學理科675 文科670

https://zhuanlan.zhihu.com/p/391846747?utm_id=0
香港啲院校靠佢哋沖排名 啲支那人就用香港做跳板去歐美 姣婆遇著脂粉客
計翻古代仲癲 科舉得頭3有官做 其他人考一世試都可以無野撈
好似以前香港ALevel咁
但係我唔覺得整到啲嘢咁難對學生未來有乜裨益
支那同印度都係用超高考試淘汰率去解決教育資源不足嘅問題
自己國家就一定係吹捧先架啦
佢地個世界觀就係咁樣

日本都係咁
話知係ucla定長春藤
總之自己地頭開東大早稻田個朵
一定最響

退一萬步既係
唔同既頭衍用法根本就唔同
做科學家勁d定做政治家勁d?
係兩個唔相容既維度
開扑扑齋但由個考唔到嘅教都幾怪
覺得佢哋數學係難到黐線
唔知夠唔夠AL Pure Math難 我到依家都唔識做
冇keep住做多數唔識但係想講學到咁難係咪真係有用
都唔係嘅 古時識字嘅人好少 肯放下只為朝廷效勞嘅尊嚴 搵份幫人寫信、掌櫃依啲工都應該搵得到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞