日圓疲弱日本人興起「窮遊」 香港重返日本人旅遊前十選

305 回覆
112 Like 9 Dislike
去玩排隊遊戲
澳洲大把
俾錢入場排隊
香港點樣窮遊?食m記?訓沙灘?
都係夏威夷
連ANA 都買A380返嚟專飛夏威夷
賺外匯

一連10日的日本黃金周假期已經展開,在日圓疲弱之下,日本方面仍估計會有52萬日本人出國旅遊,比去年約多70%。當中最多人會去的地方是南韓的首爾,原因是價格相對較便宜。而日本的旅行社統計,香港成為了今次黃金周日本旅客的第6位的旅遊目的地。

根據日本大型旅行社HIS的數字,今年黃金周最多日本人預約的海外旅行熱門地點是南韓的首爾,而不是美國夏威夷,主要原因是因為日圓疲弱,導致到美國旅行的成本及開支增加。不過全日空就表示,今年的黃金周前往夏威夷的航班仍然創新高。不過日本媒體的訪問,發現不少人都開始「窮遊」,甚至有人怕當地飲用水貴而自備樽裝水以及食物。有去旅行的人表示,單是早餐吃一個班尼迪蛋,兩個人已經要過萬日圓,因此不少人選擇去快餐店來節省旅費。

南韓物價相對便宜

日本媒體表示,不少的日本人不斷想如何節省旅費,因此也「善用」雜誌的優惠券。亦有日本人選擇提早在下午5時就吃晚餐,原因是在晚餐前的幾個小時,夏威夷的餐廳會有「歡樂時光」,因為此時間用餐顧客較少,而日本旅客可以節省晚餐的開支。

至於有前往首爾的女大學生表示,因為前往南韓的機票來回只是1.8萬日圓(約904.5港元),加上當地的衣服及咖啡店便宜,於是相約到首爾旅遊。而不少日本人都喜歡到漢江旁的公園,吃着南韓的即食麵,在當地便利店購買「漢江泡麵」其實只不過是約500日圓。

香港上海因迪士尼吸客

根據HIS在上月的調查,預訂黃金周前往海外旅遊的日本人比去年同期增加23.2%,但與疫情前的2018年相比,僅得53.3%。當中前5位的熱門地點與去年相同,為首爾、台北、夏威夷、曼谷、釜山,而香港就從去年10大不入,突然升上第6位。之後是巴黎、關島、新加坡以及濟州島。當中巴黎是因為預計今年將舉行奧運,令巴黎暑假的旅費急升,故日本人選擇提早在黃金周前往以節省開支。

對於增長數字,今年黃金周去濟州島的日本遊客,是去年的1502.1%,增長超過14倍,不過香港亦比去年多452.8%排第2,之後輪到上海。而香港及上海的原因是,兩地都有迪士尼樂園,而日本遊客多數也同時預訂了兩地的迪士尼門票。

東京嗰個大過香港咁撚多又少人過香港
物價又平過香港
有幾弱智先會揀香港迪士尼?
忍野八海同別府地獄屌打維港夜景
你會唔會攬住益豐大廈當寶
Cctoy:係日本排餐死都開心過係香港玩
老老實實
香港嗰種石屎森林嘅feel唔係度度有
世界上幾乎每個國家都好明確有分巿區同郊區
但香港真係冇呢回事
對其他國家長大嘅人嚟講都算新鮮事
但未必會做回頭客
你咪傻

日本依家做雞都供過於求
靚女都未必夠工開。
仲好睇過LA 個個
香港本身就冇諗過會有城市設計只係各種歷史原因而發展出黎既畸形產物
清空同拆好似係兩回事﹖
你真係好on9
唔通有故宮就要有個皇帝坐響入面先係故宮﹖

重要有七個白痴仔讚…無腦到呢…
而家D霓虹燈冇晒咁濟,已經變得好唔cyberpunk
其他國家好平咩?
香港酒店好多4*都唔exp
你唔比下個煙花?
啫係你唔係真係識旅行嘅真諦囉
仲咁大聲講
東迪唔買fast pass同入去參觀無分別
最近去都好多日本人同東南亞人去

老實講香港Disneyland係好高質

特別係新出嘅Frozen園區,

雖然園區細但其實設施好多,分流做得好排隊時間短,加上英文多對外國人遊玩體驗會好過日本同上海。
不嬲隔離飯香
不過講真香港迪士尼某啲機動遊戲同活動好過日本個個
你哋又唔駛下下踩香港個個先
人哋日本又要5,6點開始排,又要搶dps又要抽飛睇show or某啲舖頭嘅入場票,講真如果調翻轉我係本地人都覺得辛苦,不如去香港or上海個個,但上海迪士尼物價仲高,可能比較下會想去hk個個多啲
依隻歌真係好好聽,又有意思

講真港迪煙花表演加依隻歌真係迪士尼城堡煙花表演數一數二高質。
外地同本地比好唔公平下外地易贏咁多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞