日圓疲弱日本人興起「窮遊」 香港重返日本人旅遊前十選

305 回覆
112 Like 9 Dislike
呢個係跟d韓劇打卡多
人地已發展國家黎 唔係小紅書乞衣level叫碗麵都話貴果種窮
佢地日常消費 可以接受到一餐1000yen 圍返都50HKD
比多10-20HKD 已經可以食到香港好少少嘅餐

你可以去睇下YT日本人去香港啲一人旅

香港路牌多漢字 治安好 啱短途旅遊新手行

日本啲偽中華料理(主要係港式/廣東菜)好貴 香港普通價就食到 呢個優點好大

佢地仲要接受到搭枱文化 鍾意飲茶食點心
後生女又會去迪士尼 幾日咁多野做就會覺得抵玩

與其吸小紅書乞衣不如吸日本客

起碼人地心態好啲
知道自己黎平玩就唔會要求五星級服務 唔會因為茶餐廳阿叔粗聲粗氣就覺得係歧視 因為日本大叔都係咁
香港唔少電影好似重慶森林令日本仔印象深刻,戲入面都有唔少地方日本仔想嚟打下咭嘅:例如重慶大廈,中環果條可以上到半山嘅扶手電梯,都係唔駛用幾多錢就可以去到嘅地方,啱晒要平價旅行嘅日本仔啦!
腥港做好個迪迪尼係唯一出路
想去迪士尼視姦啲架妹
窮遊點會揀香港
喺晒大嶼山玩 玩埋大澳 昂坪360 大佛果啲
剩係花車巡遊都已經贏香港
香港果個上次去係咁易出兩三架就完
似睇出殯多過睇表演
如果香港唔係物價咁貴、同大陸化左,以前嘅香港係好吸引:
1)野食好食(日本來來去去都係拉麵、燒肉、壽司嗰幾味),香港燒味、廣東海鮮、小炒,吊打日本菜。
2)維港夜景真係好靚,比起咩函館夜景。
3)老蘭、酒店飲野,真係可以好chill、好有氣氛。
4)去廟度體驗文化野,解下靈簽(日本妹極度迷信)。
咁唔係去香港,係去Lantau
港紙都幾貴
一餐都貴過日本中午好多
窮遊嚟香港是否不智?
日本混血(50代之前)
香港酒店住多一日已經貴過晒佢一日消費
住一日貴一日
點撚樣窮遊
最近行街都聽多左人講日文
香港物價一d都唔貴
日本稅後人工只係香港一半多少少
但佢地物價係咪咩都香港一半先
如果唔係既話其實香港人購買力係高d
我指嘅物價貴係外國旅客嚟香港消費真係屬貴,本地人消費緊係冇問題啦。
美金強勁都真係冇計
揾啲細間 500左右都得
土瓜灣葵涌都有
美元強仲去香港
去瑞士好多人都特登帶杯麵
事實係 重可以網上 Book 同公主影相
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞