點解張敬軒會上到神枱?

252 回覆
130 Like 740 Dislike
4係多餘?
你都識講識唱歌係做歌手基本
樂壇過去到現在都出過好多有唱功

依家講緊上神台
唔係真係好聽到神級 點上神台?
理性少少好唔好
你話佢無感情,人地話有
咁都exactly
周柏豪演唱會唔搞香港站
唔洗講經啦
係你講到咁撚勁 一早行出左亞洲市場
唔憎軒仔 但有啲野係葡萄唔黎
拿首先好聽其實就已經包含左1-3

至於4唔係多餘,才華係講緊音樂造詣,姐係有d歌手就淨係唱,編曲作曲就完全唔關佢事,佢完全唔識

周國賢係係典型得音樂才華,但冇音準冇唱功既人,所以聽落似唱k,無論你「覺得」佢幾有感情都好,佢唱功就係唱K 程度

姐係簡單d講,有齊1-6(對所有人黎講)上神台就梗,但對大部分人有齊1-6(對某部分人6係觸動唔到既),其實都絕對有資格上神台

Eason上到神台就係因為「大部分人」都覺得佢齊晒1-6

咁於我黎講軒仔都係有齊1-6,只係風格同eason唔同,但於你黎講可能得1-5

咁於我黎講周國賢得4、5、6,我極其量只可以話佢係一個有才華既「唱作人」,但絕對上唔到「歌手」既神台,解釋得夠清楚?
真事
泳兒:
但感情方面反而周柏豪先唱得出嗰種淡淡悲哀

嘩,你呢句野係點聽得出黎
似你哋葡萄,邊個一上位就踩,前排又係咁踩mc
https://lihkg.com/thread/3018867/page/1
當年我都分析過王祖藍唱功係贏張敬軒
結果冇人舉例反駁
上唔上神台唔係咁重要,但個樂壇要接受到唔同風格先重要,唔係一定要copy醫臣先可以上位值得紅,個個一樣就真係悶
你講緊nba入面MJ葡萄kobe上位?
定係你講緊梁朝偉葡葡劉青雲攞影帝

Mc係啲人吹到幾撚勁
點知一唱紅館就暴露好多缺點 先比人踩
冇人要求過要copy eason
咁講alan po都歌神啦
條友假到仆街但大把人受
咩自己演唱會無飛都講得出口
開口埋口就話為香港樂壇
有時講一次兩次就夠
下下提就over咗
香港就係多傻西先出到12鏡狗,
有感情太投入先會走音
無謂同香港娛樂圈玩啫
佢地三個可以扮到咁多人就知有返咁上下啦
老豆前黨委書記
回應得有啲7
睇到第3句已經唔洗睇落去

無feel無感情?!睇嚟係你「情感絕緣體」

唔係個個都要同陳奕迅倒模一樣,先叫有感情

你清下耳屎先再學人聽歌啦
軒公係覺得自己有地位,同認唔認自己老無關
其實我想講,x 公 係大陸d 行業興起先
類似 x 總
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞