點解張敬軒會上到神枱?

252 回覆
130 Like 740 Dislike
係張學友倫伯面前,有排追
有無feel黎講好主觀
佢好多首我都好有feel
當然eason都有feel
香港而家神枱係佢地

不過已經好少聽廣東歌
Eason係金曲獎曾經兩次擊敗學友攞男歌手獎,第一次仲要贏埋陶喆黑色柳丁隻碟,第二次學友Wake Up Dreaming隻碟已經好正,但都係輸俾Eason。其實大家都係主流樂壇歌手,唔係玩underground都係直接比較㗎啦,風格係唔同,但層次更唔同,軒公要再努力求變音樂上要有大進步先有機會追得上
其實唱歌係有客觀評價、準則
你咁講所有歌唱比賽都唔洗睇
然後過左咁多年
當年嗰班到而家都同上一代有唔少差距
樓主曲到咁都咁多真心hater
你應該唔知佢洗咗幾撚多錢喺香港度,無論保育定成個樂壇
唔是咁比的,你咁講eason上年都有派台,一樣輸比張敬軒啦,根本唔同世代風格無得比
903個獎就算啦
係,仲未計佢開親紅館都嚴重overrun,其他歌手咪最多係咁咦出嚟唱多兩句,淨係呢度都贏曬唔係揸流攤架

同埋其實佢係咪識印銀紙,次次都咁”dum”本,再分埋比team之後邊有得賺
我覺得張敬軒問題係音色無咩變化
前中後段都用同一個唱法
keep住都係共鳴位好低
所以做唔到個story telling既效果

如果第一個verse用氣聲多啲再慢慢大力
成件事起承轉合會好好多
呢樣野eason就做得好好

高音處理又係無咩變化

另外我覺得係hin把聲無咩character
林宥嘉 青峰等等把聲都好有記憶點
但係張敬軒就好快聽悶
其實gem唱歌係幾好
雖然我都唔認同hit到粒音就叫唱得好
好多時候係要知粒音個位要咩質感
值唔值得上神枱就好主觀既
中意咪值囉

其實你講得啱架
jj唱法都係有啲油膩
兩個人問題都係音色無咩變化
所以好快聽悶
你聽真啲係真係油

第一個verse用多啲headvoice唱自然好多

反而佢上panda music唱鯨落幾有feel
連張敬軒都畀人話冇感情,遲啲會唔會連林憶蓮都會畀人咁樣講
呢度無人質疑過佢有心亦有唱功
只係覺得佢音色無變化好容易聽悶姐
澄情返 應該係用錯感情千篇一律

成日鐘意用傳統粵語腔撚聲
師兄又唔係咁講既

唱歌都係一門學問
雖然鹹魚青菜各有所愛
不過都客觀地可以討論
歌手唱法有咩character 出黎會有咩效果
eason真係好多風格都carry到
真係做到用把聲講故仔
呢樣我覺得係贏倫伯學友既原因

當然另外兩個都係出色既歌手

hin真係越唱越好
blessing反而唱得有起承轉合
因為你智力有問題啊,竟然拎周柏豪同張敬軒比較……
我唔知你油嘅definition 係咩
我自己覺得轉音 震音 轉registry, runs&riffs 做多咗就係油
但係單憑佢用邊個registry去話佢油唔油我覺得唔合理

CD版個verse 攞咗個chesty啲嘅聲
再減走晒啲signature嘅轉音
match返首歌個故事
但係搞到成首聽落都好似Eason嘅歌
所以我覺得呢首應該係佢最唔油嘅一首歌

btw俏郎君CD版個vocal監製係Eason
其實李思捷都唱到張學友咁
阮兆祥又係新秀出身
非玩野, 平心而論
福祿壽三個純粹唱功技巧上係贏大部分歌手
張敬軒贏唔贏見仁見智, 不過至少都平排
佢唱腔好多變化喎the brightest darkness 聽到懷舊情人,sweetescape, 俏郎君,大霹靂全部唔同feel
就算酷愛同一首歌每次演唱會都唱到唔同感覺
講到尾都係聲底問題 呢啲天生嘅點比姐 淨係講techniques張敬軒肯定有資格
你知唔知俏郎君張敬軒揾咗陳奕迅請教interpretation,你咁樣講真係話陳奕迅教錯咗張敬軒?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞