Mazda 3同Jazz ehev 2揀1

164 回覆
83 Like 9 Dislike
唔怕塞車遲到?
無固定叉電位呀
有冇咩建議?
保養唔爭得遠,油耗我個部平均15-18km/L睇行邊
佢個部詳細唔知應該會慳d

但我自己就覺得車係香港都算係半奢侈品,一係就直頭唔買,洗幾皮至幾十皮野買完但係揀左部自己麻麻地既,次次拎車都想換過部就好無謂

所以我個時都無諗直接屌左部馬3 sedan雖然而家因為結婚賣緊但其實我仲好鍾意部車
老閪都電啦你日渣咁多
俾錢叉快叉
個款 mazda3屌打其他同level既車
但係唔好處係會塞車

吊,原來我都睇錯心諗做咩咁多Mazda 討論
樓主同我情況一樣,
又係諗緊型+內膽靚+好揸,
vs
慳油+平牌費+二手價靚,

學樓上講,
香港揸車半奢侈品,
都係求揸得開心多過求實際,
買架自己唔中意但係實用既車盞篤眼篤鼻。

其實仲有睇馬6旅行車,
2.5T好似好力啲,
但應該比馬3更食油同埋車款都舊,
亦有諗過如果買馬6不如買Honda CRV,
起碼牌費平啲同可以坐多兩個細路。
我舊款全市區10.xL/100km,老婆揸就11.x
我見啲人bmw 2500cc average 都12.x-13.xL/100km
朋友bmw 2000cc 都10L/100km

要慳油我都叫樓主電車/jazz/hybrid
揀得mazda 就係唔想要cvt
我都唔敢講Mazda 超慳油,但相對其他非cvt 叫慳喇嘛
Model 3 RWD 57.5度電
當你最貴個時段 $4/度
停車場錢最多一個鐘

滿電行到最少400km

點計都唔使$1/km

講性價比暫時一定係電車
講駕駛樂趣就一定係油車冇得傾
呢個可行,但又要俾停車場錢電錢同時間,唔符合成本效益
Supercharge 差一次大約幾錢?
80其實唔算長,加拿大有研究講回報率,每日要揸到200km 先叫得上值,如果唔係既話 簡部自己中意既書就得
T車減埋價,樓主不如Model 3 算
Model Y 一般時間計連車場約2舊。
Model 3普通版只係25萬,點解要買日本車
樂趣點定義?
棍波另計,電車一腳電贏晒燈位又有regen 得心應手,我自己覺得好好玩。
架ehev rs有咩問題?
個人覺得除咗儀錶板外,望落樣樣幾好呀
馬3
Mazda for sure la
Jazz 咁柒
你嘅取向擺明係mazda 仲有乜好諗
係,咁中意,就買啦,到時油錢條數唔如意,咪換部慳油錢既揸囉,買車唔同買樓,你都預佢跌價,消費品黎,梗係買部中意既
4號停車場而家好咗好多

叉完電唔走有人鎖車320

所以而家好多人差完即刻走

但你可能要食飯嘅時候或者搵少少時間出去停車場郁一郁架車

舊翼有四中電中差

新翼每層都有六個左右中差 每次最多五個鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞