Mazda 3同Jazz ehev 2揀1

164 回覆
83 Like 9 Dislike
26萬架model 3 唔諗
去睇萬事得同Jazz 既真係CLS
電車啦,抵玩好多
買架二手腳車jazz
過一兩年換電車

26 萬係要1 換1 定全新買?
如果冇舊車又想用26 萬出車有冇計?
係都RAV4 HEV/ Corolla Hybrid 啦,起碼靚仔啲
如果你揀mazda,我擔心你會塞車
馬3有1500cc
成日長途行走,首選一定係電車(但無私家充電位真心唔好諗)。次選就混能,錢多既就睇自己喜好
我每日揸80km
一係電車一係混能啦
油車真係入油都入窮

上網search 電車一換一
個情況係點先?有幾多慢叉快叉?
唔只油費每月貴1000蚊呀
仲有保險同牌費都貴過jazz ehev
其實你個心係想買Mazda
一陣買架Jazz返黎篤眼篤鼻自己又唔鐘意
馬3買舊車啦
馬自達2手車個價好唔保值
內籠mazda 3完勝啦
冇咗日本車嗰種膠,揸起上嚟又似歐洲車

建議買部二手玩下,mazda 3 20年車都係14萬左右
真 女人車
揀自己鍾意嗰部,如果唔係你好快又會身痕。
牌費好貴
1500cc樓下好啲,快慢唔緊要
之前自駕租車揸過14 - 18 個gen 都咁上下
控ok,engine underpower,波箱feel 到好努力做嘢但engine 冇力冇計
當佢雞咁姦都係 8 8.5 L/100km
上highway 前reset,然後爆住 160 180 200咁去就 12L/100km
不過underpower 真係冇得傾
當你見到啲柒頭行住條快線 100 110 左右
你要一下子地板油爆上 120 130 過佢頭嗰啲情況唔夠力好尷尬
悶唔悶啊傻鳩
想請教下,tasla 以model 3為例,全部用supercharger部車,會唔會對舊電有好大影響
點計到$1/km?
你仲要$1/km都唔想, 油車得返kcar揀
由機場沿途返屋企有supercharge就得,咪聽啲友鳩up,免費電先要排隊,supercharge 45分鐘內叉完排乜春。
唔會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞