Mazda 3同Jazz ehev 2揀1

164 回覆
83 Like 9 Dislike
揸緊cx30

車3個人以上已經去到7.8L/100
要慳錢就Jazz
要型 二手車
萬事得慳油師兄係咪搞笑?

利申:揸緊2.5T 11.8L/100
多謝咁多位巴打意見
電車就冇架啦,屋企同返工都冇得叉

始終行高速多,有人話油車先慳,hybrid反而冇咁慳
但始終細cc啲皮費點都少啲

所以決定租架jazz黎試下再研究
但睇車揀車依個過程真係好開心
買5人車做testlun 算啦
有SKYACTIV-G個堆近10年新車咪慳油
當然做唔到雙田<$1/km
Ching你架CX5油耗如何
巴打有冇比較過油耗同保養皮費?
會唔會差好遠?
馬3 sedan都靚仔呀你咪話
不過比較起上黎hatchback真係再靚仔啲
好撚顛喎
計埋行市區平均油耗幾多先?
因為我上次馬3高速都6.3L/100km,一落返市區爆到上7.8/100
Mazda3後座都出名細

不過mazda3 唔使諗 人馬合一
無固定叉電位呀屌
T車咁正你估我唔想咩
Model 3 減到去25萬
師兄,我有架2021 Mazda 3 Sedan
油耗巿區高速平均7.4L/100km
齋高速最盡試過4.9L/100km (不過好少做到)
多數around 5.5L/100km
紅卡+油券每次入油$440行到360-380km($1.15/L)
有冇興趣?
利申渣Mazda 2

覺得1500cc好夠用 牌費又平幾千
Jazz d 公廁車
渣咁多 如果份工都做長 不如電車hybrid

Mazda 2 利申 13.4 Km/L
我馬2 每日渣10km左右 兩三個星期先入一次油 覺得幾好
成日見到話揸電車最好泊車個度有差電位
乜咁多停車場有差電位?定商場先多?
利申無車 想知多d
Jazz eHev RS
拎車到而家一年
4.5L/100KM,從未無 reset 過
入滿油顯示 800 KM或以上

我覺得呢架車最大問題係個車尾箱太細
裝唔到D咩野

講真,如果真係日日揸,有得叉電一定係用電車
就無混能,但係混能如果有得簡我唔會買呢部
不過其實又無得簡,25 萬樓下好似得佢一部係混能
Jazz eHev RS
拎車到而家一年
4.5L/100KM,無 reset 過
入滿油顯示 800 KM或以上

我覺得呢架車最大問題係個車尾箱太細
裝唔到D咩野

講真,如果真係日日揸,有得叉電一定係用電車
如果無,要用混能,有得簡我唔會買呢部

不過其實又無得簡,25 萬樓下好似得佢一部係混能
平日返放工時間來回屯門觀塘 都做到17km/L
model 3 先25萬 仲諗乜鬼
減價啲錢夠你叉幾年電
睇錯Model 3同Jazz ehev 2揀1
T車未周圍有快叉囉 泊低柯個尿都叉一半啦
咪係,cx5 2.5 都幾食油下
冬天可能8.xL/100
夏天隨時要11L/100

去日本租架新prius 2.0,上幾座過千米既山又坐多個人都係23KM/L
要慳油買toyota hybrid
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞