[書蟲]你最近睇緊咩書?13

200 回覆
17 Like 0 Dislike
我都係咁諗
同埋其他語言譯中都要睇埋係原文直譯中文定係譯做英再譯中文
depend on 英文程度
本書都幾Hit
請問大家會喺推介咩書關於說話技巧?
多謝ching介紹
而家睇緊第一本,好鍾意作者嘅觀點

推薦呢本Address Unknown

故事用兩個人嘅書信嚟寫,講兩個好朋友嘅友誼(一個美國住嘅猶太人,一個德國人)喺納粹堀起嘅時期點樣因為互相政治立場嘅分歧而分裂;
喺呢個反猶運動底下點樣揭開兩個人嘅陰暗面

有少少似19年嘅時候發現好朋友/親人係藍絲噉,好代入到

本書好短,半個鐘可以睇完
開始睇金庸
而家電視播緊射鵰
梅超風

Ching嘅書評好有吸引力 今日已睇完
好刺激 睇到好緊張

不過唔明點解新人類咁勁develop咗個製藥software但唔自己落手做埋隻藥,對佢哋嚟講應該好過交畀人類做?
lm
Flatland

呢排想睇關於日本歷史嘅書,有冇推介
主要係想對整個日本歷史有個大概認識,先再睇下對邊個時期再有興趣認識多啲
有無人知邊間獨立書店比較多通俗小說?
自己只買過二樓書店
今次想買嘅書睇過二樓同城邦都無
你想揾邊本/類型嘅通俗小説
要一本入面由遠古去到現代又真係有啲難或者有但係我唔知
search下日本通史,睇下有冇人推介
星期五的書店, 秋天同冬天嗰兩本
一本好普通嘅小說
上網見香港好似都係得三中有
台灣都有嘅, 不過如果香港啲書店有我就諗住起香港買囉
誠品見過有 但係覺得本書麻麻
我都睇完種族滅絕
三日內睇哂
好正
超級有畫面感
不過我鍾意十三階多少少
嗰種人性嘅轉變畀我大感覺啲
呢本係宏觀啲嘅戲,我會期望佢可以有電影

如果要夾硬畀個原因佢,可能係因為佢冇咁多時間去試唔同嘅組合,現成有人係對呢樣嘢有專門知識,又信得過(老豆),咁善用都好合理,當初老豆走咗,佢哋都有想回收返件嘢

現實啲諗咪就係可能真係要加插個人物喺度,令到件事豐富啲

有冇ching 可以分享下冇咁悶既中史書?
想睇下唐朝/明朝野
《夕照之町》 - 湯本香樹實

《夕照之町》是湯本香樹實所創作的一部小說,通過刻畫一個家庭的破碎與重建,深入探討了人性、親情以及個體的救贖。

故事圍繞著十歲的少年和志,他在父母離婚後隨母親搬至北九州的K町。在這裡,和志與他落魄的外公頂爺相遇。這位年邁的頂爺曾是戰後日本社會的見證者,他的過去充滿了戰爭的陰影和艱辛的生活經歷。透過與頂爺的相處,和志逐漸從中獲得了精神上的成長和勇氣。

小說的主題圍繞著和志如何在模仿和學習外公的過程中,完成了自我認識和精神的洗禮。湯本香樹實以細膩的筆觸描寫了頂爺的堅韌與孤僻,並通過這些特質展現了他對家庭和未來的深切關懷。頂爺的過去,如在韓戰中為美軍屍體化妝,以及放棄軍隊生意轉而耕作,描繪了一個堅持自己信念的老人形象。

對於和志的母親幸子而言,外公的出現雖然讓她重新感受到親情的溫暖,但也面對了額外的挑戰。她的堅韌和對家庭的堅持,成為了故事中的另一條重要脈絡。母子倆在面對家庭破碎和經濟困境的過程中,逐漸克服了困難,並重新找回了對生活的希望。

這部小說以其簡潔而深刻的情節,繁複而富有層次的敘事方式,展現了人類情感和生活狀況的多樣性和複雜性。
有冇話對咩topic 有興趣
但係如果係想睇唐朝,其實仲應該睇埋魏晉南北朝嘅史書
對d皇帝野史比較有興趣
或者唐朝文化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞