[書蟲]你最近睇緊咩書?13

200 回覆
17 Like 0 Dislike
哲學入門書單 2024年秋季版
來源:Wai-hung Wong fb
睇到啲評論話係好有氣氛懸疑小說
諗緊睇唔睇好
試吓啦咁
我都啱啱買咗電子書準備睇
閱讀入門,想培養睇書嘅習慣
有冇啲輕鬆啲嘅書啱睇
lm
林道群本《青山亂叠》好好睇
想睇咩題材
lm
小說定非小說?
咩都得,畢業之後都冇再睇過書咁齋買過啲書有時揭咗十幾頁就冇心機再睇
一啲出名嘅著作/小說好似易啲上手?有個故事可以追吓冇咁易放棄

金庸同哈利波特嗰啲讀書時期已經睇晒
可以搵啲薄嘅(128頁嗰啲),題材生活化嘅,或者你熟悉嘅area。厚少少又無心機睇落去,兩本、三本都係咁嘅話,之後更卻步。

小說我睇唔多,鍾意昆德拉嘅但有啲人會唔鍾意。non-fiction嘅話The Art of Procrastination薄薄哋,幾生活化,台灣有譯做《拖拖拉拉,人生照樣精采》,唔難睇完。
去啲樓上書局打下書釘先囉
揀書睇最緊要啱心水啱興趣,無壓力又放鬆,又鍾意本書嘅題材自然睇到落去
睇完呢post去買google books,一睇就通咗頂

對佢寫戰爭距離感,篇幅短但好到肉

個人覺得上至戰爭下至激端男/女權鳩屌都可以咁解釋

(唔知點解呢本書令我諗起伊藤計劃嘅虐殺器官,不斷諗如果新進化人嘅對手係《虐》入面嘅John Paul會變成點)
睇嚟佢嘅作品有啲保證, 我下一本就搵《十三級階梯》嚟睇下先
後嚟我都睇咗佢嘅《幽靈人命救助隊》, 可能係因為睇咗《種族滅絕》先, 覺得《幽》正常, 冇特別
《十三級階梯》呢度有巴打介紹過
內容勁緊張兼有現實反思用兩晚勁夜瞓極速睇 (想知結局)
既然大家都推介《種族滅絕》一於加入wishlist 先

另外問下 經典回歸版同普通版有咩唔同
啱啱訂咗, 排隊睇
有冇讀後感可以分享?
如果想讀啲對做人有得著 可以令人成熟啲 應該睇咩類別既事
大家會點樣揀睇英文版定中文翻譯版
哲學入門我以為係蘇菲的世界
哲學入門我以為係蘇菲的世界
蘇菲的世界都幾悶
原著係英文就睇英文版,原著係其他文就睇中文譯本。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞