[書蟲]你最近睇緊咩書?13

200 回覆
17 Like 0 Dislike
唔一定一本嘅,只係想睇下日本史
同你相反,細個鍾意睇閱讀理解、中文教科書嘅範文,同埋報紙嘅專欄文章,想了解多啲人哋嘅睇法,同埋有咩新事物、新體驗
大個咗就冇點睇散文,年紀越大,思維越固化,見識多咗,人哋嘅觀點看法變到好無聊好冇意思
請問金鏞小說中,哪一本適合小三小四學生睇?
🙏
今年先開始接觸 高野和明 嘅作品 - 《種族滅絕》
可能係因為作者有讀過電影&劇本創作, 睇完佢嘅書就好似睇完一場戲咁, 好有影像感, 亦唔會覺得當中有無謂/可以刪除嘅位直頭有種感覺係: 好耐未睇過咁出色嘅作品

故事簡單嚟講就係: 喺非洲出現咗一個基因突變嘅細路, 佢嘅智慧、能力遠遠超過人類. 當美國收到情報之後, 所採取嘅策略就係: 要先下手為強地殺咗個細路. 主角係一名傭兵+一位藥學研究生, 兩個本來互不相識, 亦因為咁而有咗交集..

故事包含嘅元素有: 藥學、軍事、政治、科技、人類學、氣候
其中有一part係講chem + bio, 我冇讀理科, 睇完都唔太明但唔明都冇影響到我想繼續追落去嘅意欲

呢排佢仲出咗經典回歸版
呢個歲數
已經可以睇金庸
何紫同阿濃係上一兩代小學生細個必睇
中文寫得好,又有趣味

如果想了解聯儲局嘅話,推介呢一本由前聯儲局主席柏南克寫嘅書。《柏南克談聯準會:二十一世紀貨幣政策》( 21st Century Monetary Policy: The Federal Reserve from the Great Inflation to COVID-19)。

應該唔少人都聽過柏南克呢個名,因為佢做主席嗰陣正值2008年金融海嘯。佢之後喺2022年獲得諾貝爾經濟學獎,以表揚佢喺研究金融危機(1930年代大蕭條)方面嘅貢獻。

書嘅內容主要圍繞聯儲局由1913年成立至今嘅歷史,貨幣政策嘅演變等。例如柏南克有提到,聯儲局嘅政策失誤,有份加劇1930年代嘅大蕭條,同埋6,70年代嘅高通漲。書中用咗唔少篇幅講08年金融海嘯。當時金融市場非常恐慌,流動性緊張,聯儲局要動用緊急權力,成為金融同非金融公司嘅最後貸款人 (lender of last resort)。不過咁樣都係救唔到雷曼兄弟。因為雷曼兄弟有嚴重虧損,counterparties 抽走資金,需要有公司肯注資收購雷曼,擔保佢嘅債務(聯儲局有權貸款,但係冇權注資),先至可以生存。當時嘅華爾街大行唔願意喺冇政府注資下收購雷曼,最後就破產。

另外,聯儲局將利率減至0%,但完全唔夠,要用上量化寬鬆(QE)。柏南克將QE 定義為央行大規模購買長期證券 (e.g. 國債,MBS),目的係降低較長期嘅利率,因為長期利率比短期利率更加影響投資同消費。當時推出QE嗰陣基本上已經係最後一搏,聯儲局唔確定係咪真係有用,亦都唔確定成本同風險,好彩最後係有用。
呢本買左未睇
睇埋手上本持續買進先
thanks 巴打

google 過講聯儲局既中文書真係唔多,呢本希望簡單又易明
多謝樓上巴打既推介
射雕
現代史嗰部分可以睇Andrew Gordon嘅 A Modern History of Japan

其他
https://www.reddit.com/r/AskHistorians/wiki/books/eastasia/#wiki_japan
lm
巴打個名

其實呢本書會唔會好深好難明 本身冇經濟底
(睇資本論註解版都睇到1999)
屌...睇到band 1同band 3學生
pish
唔會太難明,書中提到嘅經濟理論 (e.g. Phillips Curve) 同政策 (e.g. QE, YCC) 基本上都會有解釋,而且都好詳盡。如果本身冇經濟底,我諗某啲部分最好重複睇幾次,思考一下嗰economic flow 就會更易理解。
想請問有無美國歷史入門 同埋關於美國政治 民主黨共和黨內幕嘅書?
我前排都睇咗佢早期作品《十三級階梯》,覺得都正,依家買咗呢本未睇
有啲期待
留意!又有劣質中譯本!
今次係八旗嘅《古代中國與越——中國南方邊境的自我認知與族群認同》
同埋 五南文化廣場嘅《日本自民黨:「獨強」的實際真相》

https://www.facebook.com/IoanneMok/posts/pfbid026n8ZgtA3LvNoCN78nW1q9a2tqTDZzvayc9BeH4EH3p3RaGTFaYNjHiGPiNf97XZhl
【惡劣翻譯本】
剛剛在讀《古代中國與越——中國南方邊境的自我認知與族群認同》,作者是Erica Brindley,譯者是賴芊曄,由 八旗文化gūsa 出版。越讀越氣憤。氣憤的原因不是內容本身,而是翻譯極度劣拙。
簡單舉一個例子:
「憑藉『展演』來理解這種用『越他者』來建構華夏自我的方式,儘管還算差強人意,但我不認為它是對大腦的刻畫與繪製行為的恰當概括,或反映了創造出自我和他者分類體系的書寫與認知形式的特徵。」(第35頁)
這段文字,我從頭到尾讀了五次,都完全不知道在講甚麼。決定不再讀下去了。
有可能是作者本身用字艱澀及行文不通順,所以為求公道,我到大學圖書館網找英文原文的e-copy來對一對。同一段落:
Even though “performance” is a perfectly acceptable way of understanding such a manner of constituting the Hua-xia self through the Yue other, I am not convinced that it appropriately encapsulates the more cerebral act of inscribing and mapping that characterizes the written, cognitive forms of creating taxonomic schemes of self and other.
原文確實也用了不少術語,但文句通順,是讀得通的。譯本不但翻譯得不準確,甚至可以說有錯翻。
原文「a perfectly acceptable way」,譯者翻譯為「還算差強人意」。「差強人意」確實是解「大致令人滿意」。但與「perfectly acceptable」有明顯差別。另外原文「the more cerebral act of inscribing and mapping that characterizes the written, cognitive forms of creating taxonomic schemes of self and other」一句,譯者用「或」將其分拆,然後寫成無法理解的文句。
如此惡劣的翻譯,完全不尊重原作者。編輯容許如此譯本出版,也是怠惰失職。
書頁介紹譯者賴芊曄是政治大學歷史學系世界史組的碩士,完全無提及任何翻譯相關的專業資格或訓練。然後她也為八旗翻譯了《車輪和語言:歐亞草原的騎馬者如何形塑古代文明與現代世界》和《木蘭與麒麟:中古中國的突厥伊朗元素》。翻譯是一門專業,不是因為有點歷史知識就可以翻譯歷史學術專著。我奉勸大家不要購買賴的任何譯作。至於八旗其他的翻譯書籍,大家小心為妙。
另外,講開惡劣翻譯,上年買了 五南文化廣場 的《日本自民黨:「獨強」的實際真相》,作者是中山浩爾,譯者是胡慶山,再由許慶雄審閱。又引一段給大家讀讀:
「被舉出向心力降低的原因是,欠缺領導力。二〇〇九年眾議院大選之後,就任會長的額賀福志郎,儘管曾經擔任過政調會長以及財務大臣等的重要職務,對於總裁選舉,二〇〇六年以及二〇〇七年皆決定不進行參選等,完全無挑戰的經驗。包括資金調度或照顧需要者的點在內,雖然對於派閥領袖的額賀福志郎給予高度的評價,但是推舉其作為總裁候選人的呼聲,幾乎可說完全聽不到。似乎已經決定最後的目標是眾議院的議長。」
我找不到日文原文。但就算不對照原文,都可以看到譯本非常惡劣,甚至組不成完整句子,完全讀不下去。後來我發現我讀過這書的英文譯本,當時完全無理解問題。書頁介紹胡是淡江大學日本政經研究碩士班的專任教授,許則是淡江大學日本研究所所長。又是無任何翻譯訓練、資格,或學位。
我不知道這是否趨勢,但如果臺灣的出版商繼續只找研究課題相關人士去做翻譯,而忽視翻譯作為一門專業,則只會出現更多劣譯。
Ray Danilo
呢度有冇人睇過詭畫連篇
睇啲書評好似唔錯,又講到Netflix買咗嚟改篇拍
感謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞