2024救護員

651 回覆
7 Like 67 Dislike
真心考警察好過。起碼第日唔啱做,轉工都容易好多,有執法經驗差好遠。

救護又冇執法經驗,又唔算醫護人員;轉去其他部門或HA都難啲。

開頭幾年都可以嘅,可以訓練下心智。但到咗三十歲,身體開始頂唔順同想成家立室,真心轉去做ACO仲好。
如果你真心想做消防
建議你唔好考救護
你入左救護唔使旨意一路做一路考消防
救護跳SO另計
MAN轉MAN就
期期都有救護man轉消防man

時間同工作量會輕鬆好多。

但消防本身啲階級觀念都好難頂,仲未計消防嘅工具好多(基本上佢哋出班已經要識紅牌嘅嘢,但救護就唔識消防嘢)。
諗住打份hea工,做死一世man算
係貪假期多
好天曬 落雨淋
日日返工要拎住支炮行咇都好辛苦
咁可能佢真係一齊考有哂兩面offer
如果你得救護offer
出班一路做一路去考消防
咁就好似係會轉唔到
肚餓都聽過 地址仲要係麥當勞門口
真係痴撚線
每個人地諗法都唔同既
入行前如果冇了解過行情就係佢on9
係人都知做救護忙搬抬托辛苦嫁啦

見唔怕辛苦既人報埋dsoa 添
機會一定多過消防[雖然而家都cut 左好多位]
做夠幾年返1日有$2000
香港地有咩工一日搵到$2000?
依啲堅on9
你以為自己人中之龍
超人體能咩
大把人做私人工文職都fit過消防啦
我知操班係辛苦,但唔好講到自己天選之人得你頂得住
行轉印度貧民區大把人捱得過你啦67

講到尾當初你點解考消防?
想救人啊?食屎啦,咪又係想懶想hea先入去
點知入到去要搬下野就吊鬼
大把送貨佬踩足16粒鐘都未出聲
你講依啲野真係盞人睇你唔起 廢柴
$2000除開其實唔多,返十二個鐘。

計落應該同地盤裝修差唔多。
假多係假象嚟。

唔好忘記十二個鐘,又要返夜;根本完全唔夠休息。

當人哋放星期六日同小朋友去玩,或者夜晚同屋企人食飯時,救護就返緊工。
救護前線辛苦都算 上面班友為上位仲處處為難你
又唔係度度都做足12個鐘既
哩D入行已經存在有咩好怨
唔想返星期六日咪搵D文職既工
好多年紀大咗 團火又冇埋
成家立室之後唔敢亂決定
有宿舍既更加唔洗講
仲要條隊差唔多排到你 點走呀
入境競爭好大
但真係返得好舒服
有執法經驗真係好吃香
而家港鐵請查飛都有19,20k
仲要未計其他allowance
執法經驗可以做乜工
做保安咩 咪玩啦
入境根本係最好做既紀律部隊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞