我朋友隻手爛哂好核突

386 回覆
31 Like 679 Dislike
我都有 成日返發
一有痕嘅情況即刻搽松焦油膏
R穿咗有水都搽 一痕就搽
臭就臭啲但keep住照搽 用隻手會回復正常
隻手未爛之前已經做開運動都冇用
師兄介紹你去長沙灣睇個醫生,吳毓輝醫生,一次五六百蚊左右,佢真係好得

我十幾年濕疹,以前都淨係關節,中完Covid同打完針之後發展到成身都係,睇左好多中醫西醫,針灸乜都試過都無用,係睇完呢個醫生之後有慢慢好轉,佢本身都好多人排隊,算好出名,你可以試下

不過講真,皮膚底本身敏感嘅戒一戒糖,真心有效
用類固醇會唔會冇咁好 利申唔識 而家痕緊
屌你老母樓主死全家
呢d就高清大圖
神楽ももか
用咗幾次 唔覺得身體有古怪野
就算有影響應該都係微乎其微
真心 個人經驗
記得帶支類固醇傍身
如果好痕 忍唔到就唔好忍
最好就拗爛晒佢 等佢滲水之後就用紙巾印乾
之後即刻搽類固醇
如果仲係好痕嘅話 就直接搽消毒酒精
包你痛到痕唔到
一個星期內應該會好返
P.s. 類固醇最多用兩個星期好啦 如果唔係會有抗藥性
搽多啲handcream忍住唔好r
palmer’s有隻cocoa butter handcream幾好 平靚正
仆街同我一撚樣 一到夏天就黎料
但尼啲汗皰疹 通常濕 夏天就會特別嚴重,冬天乾反而保濕都好啲
我有搽cream但出汗就好痕反而嚴重左,醫生都係叫我搽cream 但夏天搽唔係會令佢更加濕更加唔乾爽咩?
rip
之前隻手都係咁
直接R穿哂佢, 之後用紙巾印乾再用酒精紙那下佢
如果再穿就再酒精那, 一星期無哂
咩叫齋? 唔食肉唔食碳水想問下啲卡路里邊度嚟?
認真覆

自己斷斷續續搞左幾年試過唒中西醫針灸supplement。

治標:
睇西醫,保濕加類固醇cream。
我用cerave加elomet。
類固醇唔可以連續搽多過一星期,同埋只好搽有影響啲位。
我用呢個方法係斷唔到尾,過一陣就會出返,最後唔再搽,因為驚會有抗藥性。
順帶一提,我有驗血驗敏感,只有對塵蟎有敏感,但絕對唔係個原因。

治本:
戒醣,所有醣類,自己Google。
我戒左兩星期開始見好,一個半月好返唒,有配合supplement。

對腸胃有益嘅Supplement:
消化酶
益生菌
蘋果醋

中醫
中醫係完全無撚用,一直話係身體有濕要去濕。
我睇左半年有多都仲係起起伏伏,我心諗啲濕幾時先去得哂。
斷唔到尾好撚麻煩
一轉天氣就黎料 愈濕就愈大獲
叫你朋友少d 濕水

搽咁多隻藥膏 萬字頭架仔野最有用
搽完訓醒第二日已經修復唔少
黑武士甲幫到你
汗皰疹
病友
戴手套瞓覺
仲有人記得綠豆仔
食標把藥,或者打生物制濟,一個月$10,000
見倒d 皮 好想幫你蚊鳩晒佢
唔會越洗越乾搞到更加痕咩
做運動加飲水加早訓加戒煙戒酒
我係咁樣好for你參考
冇西醫你出世頭幾個月都頂唔到, 唔係話完全盲反中醫理論,但你呢啲中醫腦殘粉真係好撚弱智
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞