我朋友隻手爛哂好核突

386 回覆
31 Like 679 Dislike
煮婦手,應該有嘢敏感,我一掂洗潔精都會咁
過來人表示︰
忍住唔 r 會好,係好辛苦難忍但斷尾
反而睇醫生同用出面偏方咩蛋黃油無咩用

同時要保護雙手避開洗潔精
雙手要搽 cream 保持滋潤

利申︰成功自癒人士
汗包疹啦
我都試過小範圍,唔痕唔臭
我照篤穿,密啲清水洗
自己好返晒
最普通嘅番梘啊on9
根本就係隻手污糟有菌
我keep住勤洗手都無番發過
我以前都試過,類似主婦手
爛成咁要雙管齊下,一方面要用類固醇幫傷口消炎埋口,再要不停搽Cetaphil果啲厚身既cream保濕。
暫時唔好接觸咁多水同清潔劑
我之前都係咁 痕到癲 拖左好耐點知越嚟越惡化
可能係汗胞疹/濕疹
兩種唔同醫法 唔好亂用藥
要俾專科醫生睇仲要keep 住覆診拎藥
曬左幾千蚊 但兩個月好返 抵嘅
建議你早啲去睇醫生
前面有人建議沖水
但嗰陣醫生叫我皮膚唔好濕水
洗完手或者出左汗都要即刻抹乾
又食齋又cut carbs
你未被人屌過?
咁你想點醫?人講你又唔聽
類固醇唔會令到佢斷尾,除非佢情況係突發咁接觸性皮炎,但明顯唔係。
咁嚴重我認為係要用類搞好返先,再靠飲食治本。
樓主 睇落你有啲似足蹠蠹蝕症+汗皰疹
以前呢兩種我都生過 只係未試過同時發作
但呢5,6年都已經無發作/大爆發過
但驟眼睇落個癥狀都一樣

足蹠蠹蝕症一定要keep住乾爽
搽藥膏加食抗生素都係止得一時
佢遲早有日又要番發
果陣除左食藥搽藥膏之外
就係日日沖涼用滴露捽乾捽淨
so far呢10年用呢招都無再番發過

汗皰疹你可以睇法國醫院皮膚科
佢開左支藥膏揸足個療程係斷尾咁濟
但要留意你平時食咩會番發
咁果啲野食你就掂都唔好掂
我係飲親一罐以上啤酒就一定會發幾日
呢啲野因人而異 你自己執生喇

作為過來人 都係覺得堅持最重要
因為呢兩隻病都好撚煩
加油
我無話唔同意你
長遠保養少濕水多搽hand cream/Vaseline
洗碗一定用手套,洗走隻手層油就一定出事,所以我主要都係沖涼先掂水
其實可以用 生物製劑
去港大深圳醫的話 應該會平d
要搽藥膏(類固醇)+食藥
即刻睇醫生啦,最好睇皮膚科
拖住唔搞手尾長
認真,唔好話d巴打唔好
但你要去睇醫生好過聽人網上講

利申:十幾年前我都試過小腿位勁爛,又係蜂巢狀咁勁核突,最後醫生開類固醇揸先ok
可唔可以講多d 皮膚科咩醫生同咩藥膏?
其實西醫都有致敏原測試可以做
做完先講駛唔駛戒口都未遲
你叫佢唔食精製糖嘅食物好過啦
冇錯,戒口幾年後,有一次因為個保險Plan送個身體檢查,其中一個選擇可以係去驗血,包括左檢查致敏源

我就去咗做,細分好多唔同嘅項目
令我好出現好大問題嘅項目顯示,並唔係我嘅致敏源

呢一個檢測令我更加失去信心,連驗血都唔信

我並唔係唔信科學,我只可以講起目前嘅呢一刻,呢啲檢測幫唔到我哋呢啲病人

希望快啲會見到科學進步到一日係幫到我哋
可能真係唔食澱粉質同埋糖對佢嘅情況更加好

我嘅情況食齋就冇用啦,因為我對菇類敏感最大
你負皮多自己知咩事
嚴重濕疹 好撚慘 驗血睇吓有咩食物敏感
菇類唔食都冇所謂,又唔係一定要食嘅嘢嚟嘅.戒糖就真係有用喇,戒糖減糖之後我嘅痛症都好咗好多,但嗰日食多咗就明顯會痛咗.基本上我都可以控制到50g樓下,甚至0g.
睇個樣都似兩隻都有

只係汗胞疹係壓力大食錯野先會發作

另一隻就難搞
我隻閪手就係咁好返既
唔信就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞