發覺而家啲fg新一代好多家庭背景都好幸福

309 回覆
1550 Like 43 Dislike
正常係咁架啦
你父母唔識教,學校咪唯有比罐頭式教育,最起碼你努力都有回報
如果你父母唔識教,你份人又懶,咁就真係冇得救
老師點會針對你 一定係你唔知做錯咩嘢
窮人生仔養自己 惡性循環 萬惡之源
富人生仔養後代 良性循環 萬福之源
sometimes i wish i never been born at all
而家5條3都入到u
90後頭個班慘d wor ,尤其而家個社會潮流係25歲就覺得你開始老

做咩個post突然間變咗鬥慘大會
有錢父母起碼比好大自由度仔女,唔會好似窮人家庭咁chur,下下問你關於錢嘅問題..
因為過去70年都無打杖,全世界大部份地區都經濟有發展
有錢始終係少數啦
我就係呢個post講緊嘅窮學生,
我雖然可以過到正常生活,
但冇巴打講嘅屋企有樓有車有工人仲可以有幾百萬去外國留學
而家好興考完DSE 就去日本,當年我去長州咋
其實諗真d
70, 80後至90頭
其實真係真劍勝負
資訊唔流通,得好少人先識轉跑道玩國際線
你諗下mmc 家景俾著宜家?點會乖乖地走去考dse
宜家係搵到dd嘅,都已經踢去國際學校,又或者入九龍/港島傳統名校
人數又多,ugc fund大學學位咁多年都係嗰個數,但係嗰陣每年會考人數係6位數,宜家得返一半,嗰陣淨係AL都3萬人啦
如果計返一樣嘅入u率
即係以前嗰d 14分都唔夠嘅壽頭,連AL都入唔到嗰d,擺喺宜家都入到u
所以我真係唔明班友何德何能覺得自己有料

另外,其實你要屌香港教育制度廢,你屌一日都屌唔完架啦
但係宜家睇返轉頭,成個篩選制度,其實某程度上就係睇你個人嘅學習+適應能力。我真係夠膽講,個篩選制度就算點改,其實宜家贏左嗰班人都係可以屌打無數次嗰班loser
讀書、考試、運動比賽都好,都係講自律,執行力,而呢d野嘅背後就係睇個人嘅mental

呢度d loser日日開口埋口賴因為老豆老母冇資源栽培佢先所以輸,佢地仲係唔明自己輸緊d乜,所以我先會話改100次制鬥100次佢地都只會輸足100次,或者佢好彩贏一次半次係因為真係踩中佢talent
細個唔讀書大個做運輸
細嗰時聽落單單一句說話邊有咁大感受同咁多貧富比較
上面幅圖嘅道理加入必修科應該由學前教育開始教理財
打碎嘅夢想及早認清現實咁啲細路就可以大機會改變成長後生活環境
最on9係有班生 4-5個為左拎公屋
90後係好撚慘,成個教育制度追撚住90後黎打

90年出世開始男女分開排隊,開始母語教學,中文科改革開始考讀心神探唔洗讀範文,到00後就讀返範文

90頭又撞正al dse一齊爭u讀
你睇人地個仔公屋出身都讀上去搵好多錢啊
你睇下李嘉誠白手興家賺到咁多錢留俾個仔啊

佢拎你同人地比即刻攞佢同李嘉誠比
入細公司直情洗爛埋個cv
等多N年慢慢轉先有機會轉返入去啦
馬會投注站teller?

好工唔好話出offer啦, 淨係收application都收左佢一個月啦, 約first round interview又搞翻一個月, 誇張D果D veting都搞個幾兩個月

如果跟你樓上講MT果D, 人地係年頭請緊人9月翻工, 甚至早一年已經開始recruit

真係唔知邊個扮野
我讀大學Year 2已經搵咗份返晏就既Full Time 做(第一份工比較Hea)
份工只係朋友介紹,冇父蔭
半工讀,學費都係頭一年屋企人俾,跟住已經係自己出,連錢都冇借
返完工,再返屋企(當時已經同人夾地方住)瞓一個鐘再跟進大學課程

基本上過緊兩個人生,好辛苦但我鐘意學習同進步既感覺
半工讀養成儲錢習慣,今日離開香港都生活過得唔差

一畢業成手工作經驗,睇住D 80後到樽頸位既垃圾唔長進已經睇唔順眼
我都知呢D人都睇我唔順眼
但係我角度睇,呢D人已經放棄咗自己
仍地明明好多當初都睇唔起呢種人生

雖然比較少,但對佢地最嬲既係應該有D 80後(甚至70後)到今日仲努力更進自己
呢D人雖然年紀開始大但仍然有活力,有光彩
簡直係廢中既照妖鏡
我自己好Respect 呢一類前輩
如果窮人唔生仔,呢個社會就完,邊個去做苦力呀
何不食
鬼叫你賺極都唔夠洗咩 如果大家賺錢能力一樣 一係要養妻活兒供樓 一係就成日洗埋啲無謂錢 只要有心人人都可以躺平 係差在犧牲啲咩 條路自己揀 有乜好心理唔平衡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞