發覺而家啲fg新一代好多家庭背景都好幸福

309 回覆
1550 Like 43 Dislike
係,窮人停止生仔後社會就係咁
關幾多後乜事
只係你屋企窮
住咗喺朋友屋企間房一個禮拜
先發現真係差好撚遠

做嘢少咗distraction之餘
第一次感覺到原來有自己空間呢樣嘢係咁正
體驗過就知點解自己咁差
00後窮撚慘過80後窮撚既
80後窮撚要搵個一樣窮既取下暖訴下苦都易
個00後窮撚應全班得佢一個冇自己房冇工人仲以為有人會同佢一樣咁嚴峻
我一考完試冇耐就返工 一個月休息都冇
之前以為大部分同自己環境差唔多
中學一畢業成班人攞百幾/幾百萬嚟出國讀書
窮人mode
媽:呀仔/女,努力讀書先有錢途,你睇邊個邊個冇讀書就做苦力工,媽幾辛苦都供你上去

到考到嗰時
仔/女:媽,大學要交學費
媽:呀仔/女,你睇邊個邊個都半供讀,唔好再問屋企拎啦,邊有咁多錢

到畢業嗰時
仔/女:媽,我想旅行返1,2年見識吓
媽:讀完,好心就搵份好工做啦,嘥埋啲時間周圍去,會發達咩。
有時間淨就半供讀個碩/博士啦,你睇邊個邊個一畢業就搵咁多,又讀多個學位,而家幾層樓揸手

仔/女:媽,
呢個年代周街大學生
拎個學位容易好多
我人生最後悔 就游太快
所以你話00後不羈放縱難控制又真係冇計,唔鍾意既咪唔撈囉,又冇壓力。俾著你一樣情況的話你都係會咁啦。
等你大個左出社會 空窗兩年再出去見下工就明

除非你見埋曬d有手有腳就請既垃圾工
Master啫,undergrad都係local多
咁慘咪重刷首抽囉冇人想知你有幾痛苦
公司fg好多家底都有返咁上下家底
唔洗俾家用 真係差好遠
但入到U嘅人家庭背景比入唔到U嘅人好係事實
純粹心態同價值觀唔同左
依家一代唔會比所謂責任勒住
見飯食飯 見粥食粥
Fog 都講緊00後
果陣大家都開始知窮人生仔正仆街
所以呢個共識愈黎愈強之後
生得果啲都一定有啲錢,或者會提供到好環境先

唔通自己都未得好掂,就鳩生仔咩
其實呢啲先係負責任既老豆老母囉
雖然啲好少少嘅工例如銀行地產商mt寫住fresh grad 1-2年內welcome
但我LinkedIn上未見過有人空白cv咁耐做到
當然屋企有錢 求其打份普通工hea下或者唔返工都冇所謂啦
好正常喎
邊有人鐘意見到其他人過得好而自己過得麻麻
上旅遊台都知
個個讀緊書已經可以環遊世界
公屋仔靠自己留學美國入埋籍,冇乜大志,打份西工都叫生活輕鬆做多十年八年應該可以fire

講親呢啲題其實我都覺得幾尷尬,我知個可能性係有我都做到,但係中間有幾多努力同運氣唔係兩句解釋到,真係唔想亂俾幻想不幸既窮人
Band2 我諗都係60 70%直入

Band3 係一年得一兩個直入
即係任何原因入咗band3 就係咁先

有時反思下自己係咪太幸福先啦
冇覺得迫害只係羨慕佢哋家底好唔使急住養家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞